S nadváhou, bez práce (nebo s nižším platem)

Sexuální, rasová nebo věková diskriminace je protizákonná. Diskriminace zaměstnanců nebo uchazečů o zaměstnání na základě toho, jak vypadají nebo jak jejich podobu vnímají ostatní však zůstává i ve vyspělých zemích jedním ze základních předsudků. Článek popisuje příběh britské uchazečky o zaměstnání, jejíž kariéru neblaze ovlivnila obezita. Při telefonickém rozhovoru s náboráři se dozvěděla, že má všechny potřebné schopnosti a zkušenosti pro výkon nabízené práce a osobní pohovor pro ni bude pouhou formalitou. Když se však do firmy dostavila a setkala se s jejími hubenými, mladými a krásnými představiteli, poznala na jejich chování okamžitě, že tuto práci nezíská.

Diskriminace na základě vizáže se dotýká lidí, kteří nemají běžnou váhu, nosí extravagantnější oblečení nebo střih vlasů, mají na těle piercing apod. Nabízenou práci pak jako výše zmíněná žena nedostanou nebo budou setrvávat na nižších postech, zatímco postupovat budou z hlediska vzhledu méně nápadní jedinci. Poslední výzkumy mezinárodní organizace pracovního práva Employment Law Alliance (ELA) dokládají případy tohoto druhu diskriminace z celého světa, přičemž nejzajímavější zjištění pocházejí z USA. Diskriminaci na základě vizáže zažilo neuvěřitelných 19 procent Američanů a celých 33 procent se domnívá, že fyzicky atraktivnější lidé mají lepší kariérní šance.

Na první pohled mohou tato zjištění vypadat jako další ze symptomů americké společnosti, v níž je možné soudit se prakticky za cokoli. Problém je však podle odborníků z ELA mnohem hlubší než snaha firem o spokojenost zákazníků versus právo zaměstnance na náušnici v nose. Pouze dva americké státy mají zvláštní zákony zakazující diskriminaci na základě vzhledu. V ostatních brání právníci poškozené zaměstnance pomocí zákonů vztahujících se diskriminaci na základě pohlaví, rasy nebo postižení. Pokud má tedy někdo nadváhu ze zdravotních důvodů, může poukázat na diskriminaci na základě postižení apod. Ne každá obět diskriminace však u soudu uspěje. A tato diskriminace se netýká jen přijímání nebo povyšování. Loňská studie univerzity v Helsinkách potvrdila, že ženy s nadváhou si vydělají asi o 30 procent méně než jejich štíhlé kolegyně.

-kk-
Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian