Saúdská Arábie přitvrzuje v nahrazování cizinců v soukromých firmách

Saúdská Arábie se chystá omezit počet pracovních povolení pro cizince. Těm, kteří zde pracují již šest a více let, nechce nadále povolení prodloužit. Soukromé firmy budou navíc muset do 7. září 2011 splnit přísnější povinné kvóty pro zaměstnávání domácích zaměstnanců. Podle agentury Reuters o tom informoval ministr práce Adel Fakeih. Proces „saúdizace“ začal již v roce 1994. Čím větší firma působící v Saúdské Arábii je, tím více saúdských státních příslušníků má zaměstnávat.

Za dobu jeho existence se vládnímu plánu „saúdizace“ zatím nepodařilo dosáhnout výraznějšího zapojení domácích zaměstnanců do soukromého sektoru. Saúdové zde stále představují jen 10 procent zaměstnanců. Důvodem je vynalézavost firem, kterým se doposud dařilo pravidla obcházet, ale také nevyhovující systém školství.

Saúdská Arábie má na svém území pětinu světových zásob ropy, a patří tudíž k nejbohatším zemím světa. I přesto se však potýká s velkou nezaměstnaností v důsledku zastaralého vzdělávacího systému, který se soustředí spíše na arabštinu a náboženství než na znalosti a dovednosti vyžadované moderními soukromými firmami. Ty proto dávají přednost levnějším a výkonnějším zaměstnancům z Asie nebo dobře placeným zahraničním odborníkům. Nyní se to má změnit.

Již v květnu byl zaveden tzv. Netaqat program, který rozděluje firmy do zelené, žluté a červené kategorie podle toho, do jaké míry plní pravidla saúdizace. Vymezuje také tresty za nesplnění pravidel. Zahraniční zaměstnanci firem v červené kategorii nemohou například požadovat obnovení svých pracovních povolení bez ohledu na to, jak dlouho již v zemi působí. Blíže celý systém popisuje článek na serveru expatinfodesk.com.

V současné době pracuje v největší arabské ekonomice osm milionů cizinců, kteří pro ni generují 27 miliard dolarů ročně. Působí převážně v soukromém sektoru.

-kk-

Zdroj: Canadian HR Reporter - server kanadského magazínu o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Canadian HR Reporter