Staré dobré náborářské dovednosti jsou stále potřeba

Dnešní doba elektronických médií by mohla vzbuzovat mylný dojem, že náborářům stačí umět vyhledávat na internetu nebo pracovat se sociálními sítěmi a že tradiční vytváření složek jednotlivých uchazečů o práci již ztratilo význam. Základy náborářské práce se ale nezměnily a náboráři proto stále potřebují základní dovednosti, aby vůbec mohli pracovat s moderními platformami. Jaké dovednosti to jsou, připomněl server ERE.net.

1. Schopnost navázat spojení

Náboráři, kteří sedí celý den jen u počítačů, ztrácejí kontakt se skutečnými lidmi. Dobré náboráře z nich ale i v dnešní době udělá teprve to, když budou umět telefonovat a komunikovat s uchazeči o práci a jejich manažery tváří v tvář.

2. Umění výzkumu

To, že je dnes téměř vše k nalezení na internetu, neznamená, že vám to bude naservírováno na stříbrném podnose. Informací je obrovské množství a náborář mezi nimi musí najít ty relevantní. Musí umět hledat – online i offline – a analyzovat informace.

3. Prodejní dovednosti

Když ještě neexistoval internet, náborář musel umět velmi dobře prodat nabízená místa, aby lidé byli ochotni například se kvůli nim přestěhovat. Dnes, když si lidé mohou na internetu najít téměř všechny informace o firmě a místě výkonu práce, jsou prodejní dovednosti náborářů ještě důležitější. Očekává se, že budou vědět více, než říká internet.

4. Umění ptát se

Ve snaze prodat se dnes náboráři často zapomínají ptát. Oznamovat uchazečům – byť pomocí nejmodernějších technologií – že je chcete, protože to bude skvělé pro všechny strany, nestačí.

5. Schopnost vytrvat

Houževnatost je tím důležitější, čím složitější je doba. Náborář by měl například dokázat přimět manažery, aby se ještě jednou zamysleli nad uchazeči, kteří jsou jim doporučováni, nebo uchazeče, aby ještě jednou zatelefonovali. Vytrvale by měl také prosazovat zavedení různých druhů hodnocení uchazečů za účelem řešení konkrétních problémů.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net