Starší uchazeči nemusí být vyřazeni ze hry

Manažeři a profesionálové starší padesáti let mívají při hledání nového pracovního místa často problém přesvědčit potenciálního zaměstnavatele, že se stále dokážou učit novým věcem a vyrovnají se mladším konkurentům. Bývá potřeba naznačit, že nebudou mít problém pracovat pod mladším nadřízeným.

Někteří náboroví manažeři si o starších uchazečích myslí, že chtějí jen někde strávit čas, než získají ideální pracovní nabídku, nebo že se nudí. Vyřazují je také, protože jsou překvalifikovaní, aniž by uvážili, že by mohli být přínosem pro jejich tým.

K. Wendletonová, prezidentka poradenské sítě v oblasti kariéry, věří, že když při pohovoru jednáte s mladším člověkem, musíte jej ujistit, že ve svém věku skutečně chcete dělat práci, o kterou se ucházíte. Radí starším uchazečům, aby naznačili, že už si prožili doby, kdy řídili lidi a spokojí se s pozicí, kde nebudou mít tolik odpovědnosti. Také by měli dát jasně najevo svůj úmysl zůstat v pozici co možná nejdéle. Dále radí oživit šatník a pečovat o svůj vzhled.

Nejhorší, co může postarší uchazeč udělat na pohovoru, je stýskat si nad „starými dobrými časy“ a „jak jsme to dělávali my“. V řadě případů musí akceptovat nižší příjem.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal