Studie: Čas nutný pro recruitment se v billbox GmbH snížil o více než 90 %

„Bills are beautiful“, tedy „Účty jsou krásné“, tak zní heslo malé rychle rostoucí společnosti billbox GmbH, která se věnuje digitalizaci dodavatelských faktur a jejich automatizovanému zpracování. Její 50členný tým pracuje v Německu a Švýcarsku a za všechny HR projekty zde zodpovídá Catrin Beckmann, která je také zkušenou osobní trenérkou a koučkou. Prozradila nám: „Mojí vášní vždy bylo zlepšovat pracovní prostředí a kolektiv uvnitř společnosti.

billbox GmbH

Jak se v průběhu let změnil proces recruitmentu v billboxu?

„Odmítala jsem papírové přihlášky, abych snížila míru chaosu, a trvala jsem na tom, aby mi kandidáti posílali své materiály elektronicky e-mailem, popisuje Catrin.

„Po prvních telefonických hovorech jsem o zajímavých uchazečích informovala svůj tým a musela jsem sledovat komunikaci z mnoha zdrojů. Bylo to stresující. Vždycky jsem tak trochu myslela na to, jestli jsem nepřehlédla nějakou žádost nebo jestli jsem nezapomněla včas odpovědět některému kandidátovi.“

Proto se Catrin začala zajímat o to, jak recruitment dostat pod kontrolu. Řešení jí přinesla až náborová aplikace Lusk

Co se u vás změnilo, když jste začali používat Lusk?

Dnes už si nedovedu představit, že bych se měla vrátit zpět ke starému systému, a to i proto, že jsme každý rok najímali 10–15 lidí a na některé pozice se hlásilo i přes 200 kandidátů.“ Rychle zjistila, že 3 dny, které každý měsíc věnovala recruitmentu, se s Luskem smrskly na dvě hodiny.  

„Teď mám všechno na jednom místě,“ vysvětluje. „Všechny kandidáty, informace o tom, v jaké fázi procesu se nacházejí, a veškerou e-mailovou korespondenci. Skvělé jsou podle mě také automatické e-maily s poděkováním, protože už nemusím na přijaté žádosti reagovat hned. Volné pozice na našich kariérních stránkách můžu dokonce spravovat přímo z Lusku, dříve jsem musela žádat o pomoc IT tým.

Catrin nadšeně dodává: S Luskem si buduji talent pool. To jsou kandidáti, kteří se nám líbí, ale momentálně se nám nehodí. Máme u nich ale pocit, že mají skutečně zájem o práci v billboxu. Myslíme si, že je dobré s nimi zůstat v kontaktu, protože teď pro ně sice nemáme tu správnou pozici, ale to neznamená, že se nemůže naskytnout příležitost později.“ 

Povězte nám, jak se z vás stala nadšená uživatelka videodotazníků.

Catrin neustále hledá způsoby, jak zlepšit výkonnost, a byla tedy jednou z prvních, kteří začali používat videodotazníky. V posledních 4 až 5 letech se staly klíčovou součástí jejího procesu recruitmentu.

„Díky videodotazníkům se můžu ptát na to, co je pro mě důležité, a zároveň si otestovat jazykové znalosti kandidátů, takže pak mám dostatek informací, na jejichž základě se můžu rozhodnout. O kandidátech si udělám mnohem lepší obrázek a můžu lépe vyhodnotit, zda by se na danou pozici hodili. Nejsme moc velký tým, takže je pro mě důležité posoudit, jak umí kandidát vystupovat a jaké má osobní kouzlo. 

Kde tedy vidíte hlavní přínos?

„Jsem ráda, že dnes už jsou videodotazníky součástí Lusku. Bez nich už si recruitment neumím představit. Videodotazníky šetří Catrin a jejímu týmu velké množství času.

Jak říká: „Místo toho, abych strávila hodinu pohovorem s kandidátem, stačí mi půlminuta na rozeslání pozvánek. Zhlédnutí videa pak zabere jen 5 minut. A je to! S Luskem mám přehled o všech kandidátech, takže si vybírám a zvu jen ty nejlepší. To mi ohromně pomáhá.“

Nejvíce si Catrin cení toho, že je vše přehledně uspořádané. „Mám pak jasno a nejsem vystresovaná. To je obrovská úleva,“ dodává.

Aplikaci používají i další společnosti. Podívejte se, kdo s ní má jaké zkušenosti. Můžete si ji i sami vyzkoušet zdarma.