Studie: Většina profesionálů nechce odejít, ale...

Hlavním důvodem pro to, že nespokojení zaměstnanci ve vedoucích rolích zůstávají u svých současných zaměstnavatelů, je pružná pracovní doba. Vyplývá to alespoň z globálního výzkumu společnosti Accenture s názvem The Path Forward, do něhož se zapojilo 3900 řídících pracovníků (executives) ze středních a velkých společností ve 31 zemích světa (50 % mužů a 50 % žen).

57 % oslovených žen a 59 % oslovených mužů uvedlo, že v současné době nejsou se svou prací spokojeni, 69 % všech respondentů však neplánuje odchod. 64 % z nich zůstává kvůli pružné pracovní době.

Na otázku, v čem spatřují největší překážku rozvoje své kariéry, uvedla většina respondentů (42 %) nedostatek příležitostí nebo nejasný směr ve stávající firmě. 20 % vidí největší překážku v rodinných povinnostech. Naopak 30 % žádné překážky nevidí. Většina respondentů podniká různé kroky pro aktivní řízení své kariéry. 58 % přijímá nové role a odpovědnosti, 46 % se více vzdělává a školí a 36 % pracuje déle.

„Jelikož většina dnešních profesionálů nehledá novou práci, společnosti na to musejí reagovat včas a zajistit svým lidem jasně definované kariérní cesty, které budou zahrnovat inovativní školení, rozvoj leadershipu a příležitosti pro kariérní postup,“ shrnul výsledky výzkumu chief leadership officer společnosti Accenture Adrian Lajtha. Výzvou pro firmy je také to, jak pomoci zaměstnancům co nejlépe integrovat do jejich kariéry široké spektrum jejich soukromých povinností.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork