Světu chybí obchodní zástupci

41 % zaměstnavatelů z celého světa má letos největší problém s obsazováním postů obchodních zástupců, manuálních pracovníků a techniků. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Manpower, jehož se zúčastnilo 37 000 zaměstnavatelů z 27 zemí.

Obchodní zástupci chybějí především v USA, Japonsku, Hongkongu, Tchaj-wanu, Nové Zélandu, Irsku a Peru. Manuálních pracovníků je nedostatek v Německu, Velké Británii, Kanadě, Austrálii, Španělsku, Švédsku, Belgii, Rakousku, Francii a Švýcarsku. Chybějí zde elektrikáři, tesaři, instalatéři či zedníci. Na rozdíl od minulých let však klesl počet chybějících lidí na místa kvalifikovaných zaměstnanců v oblasti IT .

V oblasti Severní a Jižní Ameriky nastalo nejvíce změn oproti loňsku v USA, kde se v první desítce nejobtížněji obsaditelných míst objevily hned čtyři nové. Zajímavé je druhé místo učitelů, jejichž profese se mezi špatně obsaditelnými jinde v této oblasti nevyskytuje. Spojené státy se naopak nepotýkají s nedostatkem operátorů výroby, který je jinak v celé oblasti velký.

V Asii se letos obsazují nejlépe místa IT zaměstnanců. Výjimku tvoří jen Indie, Japonsko a Tchaj-wan, kde je nedostatek IT odborníků stále patrný. V Číně je největší nedostatek dělníků. Dělníky více postrádají i v Austrálii a Japonsku.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork