Ukažte nejlepším kandidátům, že si mají vybrat vás

Ilustrační snímek

Pokud již máte alespoň minimální zkušenosti s náborem, pak jistě víte, že pouze najít dobrého kandidáta na volnou pozici nestačí. Pokud zrovna nepracujete pro nežádanějšího zaměstnavatele světa, pak se vám může snadno stát, že vás váš ideální kandidát odmítne. Jak tedy zajistit, aby si vybral právě vás? Server Recruiter.com radí:

Nezaspěte

Nejlepší kandidáti mají více nabídek a nebudou čekat, až se rozhoupete. Jakmile dokončíte prověřování, udělejte jim nabídku. Včasnou nabídkou ukážete, že máte opravdu zájem a navíc, že respektujete čas kandidáta. Přílišné otálení vám ubere na důvěryhodnosti.

Komunikujte osobně

Nabídku můžete zaslat e-mailem či klasickým dopisem, vždy však také kontaktujte kandidáta telefonicky. Čím vyšší je pozice, kterou obsazujete, tím vyšší představitele firmy můžete zapojit. Dotyčnému může zatelefonovat například ředitel příslušného oddělení. A nebojte se lichotit. Pokud jste jej vybrali ze stovky kandidátů, řekněte mu o tom.

Nenabízejte málo

Vaše úvodní nabídka by měla být dostatečně atraktivní ve srovnání s konkurencí a také s dosavadními příjmy kandidáta. Zde se rozhodně vyplatí pečlivý průzkum předem. Zároveň kandidátovi vysvětlete, jak funguje vaše politika odměňování.

Mluvte o možnostech růstu

Seznamte kandidáta s tím, jak často dochází ke zvyšování platů a navrhněte konkrétní první termín zvýšení na základě výkonnosti (například za šest měsíců). Pak zmiňte možnosti postupu v kariéře.

Nabídněte pomoc s rozhodováním

Pokud jednáte s kandidátem, který se stále zaměstnán u jiného zaměstnavatele, myslete na to, že změna pro něho nemusí být jednoduchá. Nabídněte služby vašich odborníků, kteří mu mohou poradit, jak posuzovat různé nabídky nebo jak podat výpověď.

-kk-

Zdroj: Recruiter.co.uk - portál odborného britského časopisu pro specialisty náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.co.uk