USA: Zaměstnavatelé chtějí po uchazečích hesla na Facebook

Ilustrační snímek

Vzhledem k masovému rozšíření sociálních sítí náboráři stále častěji prohlížejí veřejné aktivity uchazečů na Facebooku, Twitteru a dalších stránkách. Uchazeči na druhou stranu stále častěji zamezují přístup na své profily na sociálních sítích neznámým osobám. Výsledkem je to, že náboráři začínají vyžadovat od uchazečů o zaměstnání, aby jim sdělovali svá přihlašovací jména a hesla. Pokud nechtějí znát přímo hesla, žádají uchazeče na pracovních pohovorech, aby se před nimi přihlásili, nebo si do svých profilů přidali příslušného náboráře jako přítele.

O těchto praktikách informovala americká mediální agentura AP na stránkách serveru Business Week. Hesla k profilům na sociálních sítí žádají dle AP po uchazečích o práci v USA nejčastěji veřejné a státní instituce, jejichž činnost souvisí s prosazováním zákona. Typickým příkladem mohou být policisté nebo dispečeři záchranné linky 911.

Uchazeči to většinou považují za zásah do soukromí, ale svá hesla často sdělí, jelikož potřebují práci. Americké zákony toto jednání zatím výslovně nezakazují, ve státech Illinois a Maryland však již byly předloženy návrhy zákonů, které mají veřejným institucím zakázat, aby po uchazečích o práci vyžadovaly přístup na jejich účty na sociálních sítích.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek