Užitečné tipy pro nábor vývojářů

Ilustrační snímek

Máte před sebou úkol obsadit pozici vývojáře webových nebo mobilních aplikací. Sami však o programování nevíte téměř nic, a tak se oprávněně ptáte, jak poznat toho pravého uchazeče pro vaši firmu a potřeby. Pomoci vám mohou následující rady, které publikoval server Mashable.com. Jejich autorem je Kevin Galligan, ředitel úspěšného startupu Touch Lab, který se zabývá vývojem aplikací pro operační systém Android. Svá doporučení sestavil na základě 15letých zkušeností spolupráce s vývojáři, kdy si vyzkoušel roli vývojáře i manažera, který hledá nové lidi.

 

1. Ujasněte si, co hledáte

Nemá smysl snažit se porozumět programování a programovacím jazykům. V pozici náboráře je vaším úkolem odpovědět si na dvě základní otázky: 1) Co chcete, aby váš web uměl? Pokud chcete, aby vám umožnil interakce se zákazníky, potřebujete vývojáře webových aplikací. 2) Co přesně chcete vybudovat? Pokud chcete fungovat i na tabletech a mobilních telefonech, budete potřebovat i vývojáře mobilních aplikací.

2. Najděte si odborného poradce

Pouze životopisy uchazečů vám nebudou stačit. Vývoj webových a mobilních aplikací není oborem, v němž by se dalo rozhodovat na základě formálního vzdělání nebo referencí od bývalých kolegů. Skutečně potřebujete poradce znalého oboru. Nemáte-li zkušeného vývojáře mezi svými známými, zkuste oslovit místní komunitu na internetu.

3. Pronikněte do psychologie vývojářů

Dobří vývojáři mají obrovské nadšení pro svou práci. Psaní kódu je pro ně umění a řešení hádanek zároveň. Při komunikaci s nimi byste proto měli být upřímní v tom, co hledáte. Popište svou myšlenku a požádejte je o pohled z jejich perspektivy. Zájem o řešení vašeho úkolu by měl být patrný na první pohled.

4. Neskrývejte své finanční možnosti

Vývojáři většinou matou vzhledem. Nebývají upraveni podle poslední módy, jsou si však velmi dobře vědomi své ceny na trhu práce a vyžadují respekt. V otázce finančního ohodnocení k nim buďte naprosto upřímní. Máte-li dostatek peněz, nabídněte plat, který odpovídá současnému stavu na trhu. Pokud máte jen nápad a peněz málo, neskrývejte to. Možná najdete vývojáře, který se pro vás nadchne tak, že se bude chtít stát vaším partnerem.

Bonus: Doporučení pro české náboráře

Pokud chcete k hledání vývojáře využít e-mail a sociální sítě, přečtěte si tento článek z pera českého vývojáře. Velice trefně shrnuje chyby náborářů při kontaktování vývojářů.

Více informací o trhu IT odborníků v České republice pak najdete v tomto článku.

-kk-

Zdroj: Mashable - server věnovaný sociálním a digitálním médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mashable