Video Sourcing: Nové možnosti videa v recruitmentu

Použití videa v různých podobách pro dennodenní práci sourcerů a recruiterů. To je nový technologický koncept, který nazývám Video Sourcing. Video již totiž v recruitmentu nejsou pouze drahá kariérní videa.

Josef Kadlec, Recruitment Academy

S dnešním stavem technologií, kdy jsou i internetová připojení rychlejší, přenos dat přes mobilní telefony překročil množství dat přenesených  na osobních počítačích a uživatelé jsou denně zahlcováni velkým množstvím obsahu v různých formátech, to dává velký smysl.

Mnozí z vás asi již vědí, že mým cílem je měnit fungování pracovního trhu k lepšímu, přicházet s novými postupy, technikami, softwarem, ale i hardwarem, který bude moci konkurovat zažitým stereotypům nejen v ČR, ale i z globálního pohledu.

Dnes bych vám proto rád představil tři inovace v oblasti použití videa v recruitmentu, které jsem představil také na konferenci Sourcing Summit Europe 2016 v Německu.

1. Pracovní inzeráty a personalizovaná oslovení formou videa

Pracovní videoinzerát je použití videa, kdy natočíte amatérské video s potenciálně budoucím nadřízeným kandidáta, který ve videu představí sebe, firmu a volnými slovy řekne, koho hledá.

Video: Pozice Segment Marketing Manager ve společnosti 2N

U technických pozic, jako např. softwaroví vývojáři, které vykazují tradičně nejnižší míru reakcí oslovených kandidátů, je někdy potřeba jít ještě o krok dál a připravit personalizované video pro každého jednotlivého kandidáta zvlášť.

Recruiter jednoduše použije telefon a natočí video ve stylu selfie, které začne např. slovy „Dobrý den Karle, našla jsem váš profil na LinkedInu a…“ Karel je tak překvapený, že někdo natočil video pouze pro něj, že na tuto zprávu odpoví. To je dílčí cíl, který musí recruiter překonat, pokud chce někoho vůbec dostat na pohovor.

Video: Personalizované videooslovení pro společnost Tieto

Těmito videi kandidáty překvapíte hned dvakrát, díky čemuž dosáhnete výrazného zvýšení procenta lidí, kteří vám odpoví.

Za prvé překvapíte využitím videoformátu, protože většina kandidátů je zvyklá dostávat odkazy na textové popisy pracovních pozic. Bouráte tak vzorec běžného chování.

Za druhé, speciálně u pracovního videoinzerátu, kandidát může vidět svého potenciálního nadřízeného. Bude tedy souhlasit s pohovorem především proto, že se mu tato osoba zdála sympatická. To je efekt, který se textovým inzerátem těžko dělá.

2. Náborová live videa

Dnešním trendem je sdílení akcí na sociálních sítích v reálném čase. Máme k dispozici Facebook Live, Instagram Live, Twitter Live, Youtube Live, Twitch nebo Periscope.

Dále pak speciální formát Stories, který dnes již najdete nejen na Instagramu, ale i na Facebooku, ve Facebook Messangeru, Whatsappu apod. Původně tento koncept poprvé použila sociální síť Snapchat.

Touto cestou lze cílit na širší skupinu potenciálních zaměstnanců, ať už je to pracovní videoinzerát, kariérní video, ale i personalizované videooslovení.

Pokud chcete na Facebooku zacílit oslovení v podobě videa na jednoho konkrétního kandidáta, i toto je možné. Představte si kandidáta, který si prohlíží Facebook a najednou se mu spustí live video, které začíná jeho jménem a vidí je pouze on. Stačí v nastavení privátnosti videa vybrat možnost „Konkrétní přátelé“.

Nastavení, kdo uvidí vysílaný Facebook Live záznam Selfie tyč „Mr. Hollywood“ na multi-live streamy vyrobena v Recruitment Academy

Obrázek 1: Nastavení, kdo uvidí vysílaný Facebook Live záznam, Obrázek 2: Selfie tyč Mr. Hollywood

Řešíte, jak vysílat live video na více sociálních sítí a více kanálů (např. váš osobní + firemní kanál na Facebooku) paralelně v jeden moment?

Existuje služba Restream.io, díky které to můžete realizovat. V této službě si nastavíte přístup na všechny live kanály, které chcete obsáhnout, a služba už live videa na tyto sítě rozdistribuuje sama.

Na problém ale narazíte s Instagramem a Twitterem, které používají své vlastní proprietární protokoly, a nelze je tedy do této služby připojit. Existují však již řešení, jak zvládnout i toto.

Speciální selfie tyč z naší dílny (pracovní název selfie tyč Mr. Hollywood), do které lze umístit až tři mobilní telefony (případně iPod Touch), má do všech těchto zařízení agregovaný zvuk a vlastní LED osvětlení.

Pomocí této selfie tyče a služby Restream.io můžete vysílat live videa zároveň i do několika desítek kanálů na sociálních sítích včetně Instagramu a Twitteru. Touto metodou lze dělat i odborné webináře pro cílové skupiny kandidátů a to za druhotným účelem jejich náboru.

3. InCam

InCam je krabička, jejímž účelem je zvýšit publicitu LinkedIn profilu recruiterů a přilákat pozornost kandidátů.

Každých 60 vteřin vyfotografuje jeden snímek (tj. jde v podstatě o nízkofrenkvenční video) a okamžitě jej nahraje do soukromého LinkedIn profilu jako horní banner.

Tím si vytvoříte pozornost na vás samotné nebo např. vaše pracoviště.

InCam Použití InCamu na Sourcing Summit Europe 2016

Obrázek: Použití InCamu na Sourcing Summit Europe 2016

Úspěch v recruitmentu je o získávání konkurenční výhody. Osobně si myslím a mám vyzkoušeno, že použití videa ji vytváří. Kdo jako první zapojí video do procesů recruitmentu, bude mít konkurenční výhodu a tím pádem i více kandidátů.

Obr: Testované VR kamery a VR headsety pro Video Sourcing v Recruitment Academy

Důležitá je však autenticita. Profesionálně zpracované video má někdy horší efektivitu než video amatérské.

Další krok vpřed v oblasti recruitmentu je produkční zapracování videí využívajících virtuální realitu (VR) do denního talent sourcingu. Jde o 360stupňová a 3D videa a také novou funkcionalitu LinkedIn Live. Osobně momentálně testuji několik desítek VR headsetů.

V recruitmentu se dá VR video použít v několika směrech. Jedním je obecná podpora značky zaměstnavatele např. skrze virtuální prohlídky kanceláří. Druhé využití je např. pro natočení pracovního inzerátu (viz příklad) nebo personalizovaného oslovení, kde se kandidát může objevit na své potenciální židli.

Podívejte se na 360stupňové video, které jsme natočili v naší kanceláři. Pokud se na ně díváte na mobilu, otáčejte telefonem do stran, nahoru či dolů. Pokud si je pouštíte na počítači, klikněte na video, držte levé tlačítko myší a popotahujte obraz libovolným směrem.

Dostanete se tak do naší firmy a uvidíte celý prostor kolem sebe, jako byste tu seděli s námi. Celý prostorový dojem by se ještě znásobil, pokud byste si nasadili brýle pro virtuální realitu.

Video, které vidíte na ukázce, bylo natočeno kamerou Allie (cena $299). Podobných kamer najdete již dnes mnoho. Výhoda této kamery je i v tom, že natáčené video lze vysílat živě jako Youtube Live nebo Facebook Live.

Největší rozdíl a výzva při natáčení VR videí je osvětlení a zachycení pohybu. Díky tomu, že kamera zabírá všechno ve svém okolí, nemůže ji držet kameraman, aniž by byl na videu vidět. K tomuto se používají speciální pojízdné roboty. Podobně je to i u zmíněného osvětlení. Není možné nikam mířit světla, když vlastně nenatáčíte konkrétní místo.