Vodafone: Maminky vítány

Ilustrační snímek

Společnost Vodafone rozjíždí nový globální program ReConnect, který pomůže ženám po delší pracovní pauze (většinou spojené s rodičovstvím) znovu nastartovat úspěšnou kariéru.

Program byl představen ve 26 zemích a jeho cílem je umístit na vhodné pracovní pozice až 1000 žen během následujících tří let.

ReConnect slouží nejen k vyhledávání vhodných talentovaných kandidátek, kterým dává možnost navázat na jejich úspěšnou kariéru, ale nabízí také další podporu.

Některé kandidátky mohou po dobu šesti měsíců využívat zkráceného úvazku (75 %) a flexibilního uspořádání práce – flexi a home office.

V prvních měsících navíc získají intenzivní podporu v podobě individuálních rozvojových plánů, koučinku, mentorinku, či možnosti účastnit se globálních akademií a dalšího manažerského vzdělávání.

Podpora především pro ženy

Program není určen výhradně pro ženy. Zkušenosti z ročního pilotního projektu, který probíhal v několika zemích včetně České republiky, i dlouhodobě statistiky však napovídají, že právě ony jsou tou nejvíce znevýhodněnou skupinou. Několikaletý kariérní výpadek se totiž většinou pojí s mateřstvím.

Postavení a uplatnění žen na českém trhu práce je ve srovnání s většinou zemí EU mnohem nevýhodnější. Patříme ke státům s nejnižší zaměstnaností maminek dětí ve věku do 6 let a s nejvyššími genderovými rozdíly mezi pracujícími muži a ženami v EU ve věku od 35 do 44 let,“ říká viceprezidentka pro lidské zdroje Vodafone Česká republika Veronika Ivanović a pokračuje:

Ačkoliv je program ReConnect celosvětovou aktivitou Vodafonu, českému trhu je šitý přímo na míru. Věřím, že v Česku nebudeme sami a že se s podobnou iniciativou již brzy přidají i další firmy“.

Globální strategie udržitelného podnikání

Vodafone představil globální mateřskou politiku, která podporuje a vytváří vhodné podmínky pro rodiče pečující o novorozeného potomka k návratu do pracovního procesu, už v roce 2015.

Maminky mohou po uplynutí šestiměsíční mateřské dovolené využít zkrácené pracovní doby na 30 hodin týdně, za kterou dostanou zaplaceno stejně, jako kdyby pracovaly na plný úvazek.

Půl roku po návratu do zaměstnání navíc společnost rodičům dorovná rozdíl mezi mzdou ve Vodafonu a finanční podporou od státu za prvních 16 týdnů mateřské dovolené. Tatínkům pak poskytne 5 dnů volna navíc při narození dítěte. Tyto benefity mohou ve Vodafonu využívat i registrované LGBT páry. 

V rámci plnění transformačních cílů globální strategie udržitelného podnikání (SDGs) chce Vodafone do roku 2020 zvýšit podíl žen na top manažerských pozicích na 30 %. Do roku 2025 se chce stát top zaměstnavatelem pro ženy a zajistit mobilní připojení pro dalších 50 miliónů žen na rozvíjejících se trzích.

Články v sérii

Aktuální

Vodafone spouští globální politiku podpory rodičů

Aktuální

Vodafone: Maminky vítány