Zbavte se zkostnatělých náborových postupů

Ilustrační snímek

Nábor zaměstnanců patří k odvětvím, která se rychle mění v závislosti na moderních technologiích a změnách firemních hodnot. Pokud i vy chcete získat ty nejlepší talenty, musíte jít s dobou. LinkedIn Talent Blog upozornil na následující zastaralé náborové postupy, které je třeba opustit. Používáte ještě některý z nich ve vaší firmě?

1. Přílišné lpění na kvalifikaci

Nejúspěšnější firmy dnes nehledají zaměstnance s nejlepší kvalifikací, ale takové, kteří nejlépe zvládnou nabízenou práci. Uvědomují si, že je snazší vyškolit zaměstnance v odborných dovednostech, než se snažit někoho přimět, aby z vlastní iniciativy pracoval tvrdě, byl příjemný a loajální.

2. Přílišná pasivita

Neomezujte se jen na uchazeče, kteří odpovídají na vaše inzeráty. Většinu dne byste neměli věnovat čtení jejich životopisů, ale aktivnímu vyhledávání potenciálních zaměstnanců s využitím všech moderních komunikačních kanálů.

3. Příliš obecné pracovní nabídky

Chcete-li se vyhnout přílivu životopisů lidí, kteří neodpovídají vašim požadavkům, snažte se psát co nejspecifičtější nabídky práce. Vyžadujte konkrétní ukázky předchozí práce nebo průvodní dopis, v němž uchazeč popíše svou motivaci pracovat pro vás na základě konkrétních zkušeností ze svých předchozích projektů.

4. Přílišný důraz na to, aby zaměstnanec zapadl

Toto hledisko je důležité, nikoli však jediné, které byste měli posuzovat. Pro firmu není dobré, když budou všichni uvažovat stejně.

5. Snaha zůstat anonymní

Pracovní inzeráty, v nichž není uvedena firma, postrádají v dnešní době smysl. Nejlepší talenty se rozhodují podle kultury firmy a s nejasnými inzeráty neztrácejí čas.

6. Odmítání překvalifikovaných uchazečů

Překvalifikovanost není legitimní důvod k odmítnutí. Neposuzujte uchazeče jen podle toho, jak vypadají na papíře. K zájmu o práci na nižší pozici mohou mít dobré důvody.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Talent Blog - blog profesní sociální sítě LinkedIn zaměřený na nábor a rozvoj talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Talent Blog