Zlepšete svůj obraz při on-line networkingu

Stále více lidí se registruje na speciální webové stránky, které jim umožní navázat kontakty s potenciálními zákazníky, zaměstnavateli či zaměstnanci nebo vyměňovat nápady s kolegy. Typickým příkladem serveru, který slouží právě k propojování lidí z byznysu je populární LinkedIn.

Když se tyto servery naučíte správně používat, posílíte své profesionální vztahy a rozšíříte své profesionální obzory. Když ale nebudete opatrní, můžete naopak na kolegy či zákazníky zapůsobit negativně. Ujistěte se proto, že se prezentujete v pozitivním světle. Jak na to radí odborný asistent z Harvard Business School Mikolaj Jan Piskorski.

- Udržujte svůj profil aktuální. Když hledáte práci nebo si domlouváte schůzku s novým klientem, měl by váš profil být přístupný a obsahovat aktuální informace. Mohli byste zanechat špatný dojem, pokud uvádíte zastaralé informace o svých pracovních zkušenostech nebo nemáte aktuální fotografii. Raději se vyhněte publikování momentek z bujarých akcí s kamarády.

- Udržujte kontakty s lidmi na všech úrovních. Lidé chybují v tom, že udržují on-line kontakty jen s osobnostmi, které zaujmou. Zapomínají ale na ty, s nimiž denně pracují. Měli byste být schopní spojit se on-line i s lidmi, které znáte ze skutečného života.

- Sledujte počet kontaktů. Když budete mít příliš mnoho on-line kontaktů, může to působit tak, že vám nezbývá moc času na práci. Příliš málo kontaktů naopak vysílá signál, že nejste dostatečně společenští nebo je s vámi obtížné vyjít. 300 kontaktů je podle Piskorskiho mnoho, méně než 100 pak málo.

- Zůstávejte v kontaktu se starými kolegy. Když odejdete na nové pracoviště, je lehké ztratit kontakt s bývalými kolegy. Snažte se proto zůstat ve spojení on-line. Pokud váš seznam kontaktů nebude zahrnovat nikoho z bývalých kolegů, můžete zanechat dojem, že jste se rozešli ve zlém.

- Udělujte (a sbírejte) doporučení. Vyžadovat od vašich kontaktů on-line doporučení může vypadat divně, je to ale ve vašem nejlepším zájmu. Přibývá náborářů, kteří se o doporučení na serverech tohoto typu zajímají při hledání nových zaměstnanců. Když nebudete mít doporučení, můžete přijít o šanci. Dostanete-li hezké doporučení, je dobré, když je oplatíte.

-kk-
Zdroj: College Journal - Informace o studiu a práci pod záštitou The Wall Street Journal
Zobrazit přehled článků ze zdroje College Journal