Proč je prosinec ideální měsíc pro nábor?

Ilustrační snímek

Před dvěma lety publikoval světově uznávaný poradce v oblasti řízení lidských zdrojů a současný profesor managementu na San Francisco State University John Sullivan článek, v němž shrnul celkem dvacet důvodů, proč by náboráři měli mobilizovat své síly právě v prosinci. Letos na tento svůj článek navázal a na serveru ere.net přidal další důvody, nad kterými byste se měli zamyslet.

Nemluvím teď o masovém náboru, protože v prosinci se o práci uchází obecně měně lidí. Místo toho se zaměřte na selektivní nábor, který zacílíte na špičkové pracovníky, kteří jsou zaměstnáni na plný úvazek a běžně jsou příliš vytížení na to, aby reagovali na vaše pracovní nabídky a telefonáty,“ radí Sullivan.

V prosinci se vyplácejí bonusy

Ti nejlepší zaměstnanci, kteří zatím pracují pro konkurenci, dostávají v prosinci své zvláštní odměny. Jakmile jsou jim však vyplaceny, máte ideální příležitost pokusit se tyto pracovníky získat pro vaši firmu.

Nejlepší pracovníci pracují i na konci roku

I v tomto období zůstávají aktivní a hledají si smysluplnou činnost, i když ve firmě prakticky již nemají do konce roku co dělat. Oslovíte-li je tedy v prosinci, máte výrazně vyšší šanci, že vám odpoví.

Mnoho projektů stagnuje

Rozpočty jsou vyčerpány a zákazníci chtějí pokračovat na důležitých projektech až po novém roce. Nemožnost podnětné práce může být pro odborníky frustrující. Zkuste jim tedy nabídnout něco zajímavějšího u vás.

Většina firem utlumuje nábor

Vaše pracovní nabídky tak budou v prosinci lépe vidět. Využijte pracovní servery a sociální sítě. Myslete na to, že řada konkurenčních náborářů je na dovolené nebo čeká se zahájením náborových aktivit až na leden.

Většina firem nevidí potenciál týdne mezi Štědrým dnem a Silvestrem

V tomto období mnohé firmy zavírají provoz a většina lidí si snaží vzít volno. Právě proto jde o ideální období pro schůzky a pohovory s odborníky, které chcete získat. Jindy by si totiž museli brát dovolenou nebo lhát stávajícímu zaměstnavateli o tom, kam jdou.

Manažeři mají více času

Na konci roku se koná méně porad, schůzek či konferencí. Manažeři, do jejichž týmů hledáte nové lidi, se tak mohou více zapojit do náboru a účastnit se případných pohovorů.

Můžete najít nejlepší pracovníky zákaznického servisu

Pro zaměstnance, kteří pracují v oboru poskytování služeb zákazníkům, je prosinec nejvytíženějším měsícem. Vidíme je všude kolem sebe a snadno můžeme identifikovat talenty. Využijte proto firemní program zaměstnaneckých referencí a požádejte své zaměstnance, aby vám v prosinci doporučili odborníky na zákaznické služby.

Můžete získat nejlepší absolventy

Předpoklad, že na podzim absolvují vysoké školy pouze studenti, kteří neuspěli v jarním termínu zkoušek, již dávno není relevantní. V září nebo říjnu naopak končí vysoké školy řada studentů, kteří mají za sebou zahraniční stáže nebo při studiu pracují. Na konci roku se tedy zkuste zaměřit i na kvalitní absolventy, kteří už na jaře budou pracovat pro někoho jiného.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net