10 rad jak na tyranského šéfa

Pokud jste obětí tyranského šéfa, je velmi důležité, jak se k tomu postavíte. Především shromažďujte důkazy o jeho nevhodném chování, i když to bude časově náročné. Článek popisuje deset tipů, jak tuto nepříjemnou situaci řešit.

- Přistupujte k celému problému jako k pracovnímu projektu. Postupujte metodologicky, strategicky a hlavně dokumentujte. Při psaní poznámek se však snažte zůstat bez emocí. I když se váš šéf může snažit, aby to vypadalo naopak, ve skutečnosti má on závažný osobní i profesionální problém – nikoli vy.

- Buďte bojovníkem. I když přemýšlíte o jiné práci, snažte se udělat, co bude možné, abyste nezůstali obětí.

- Dokumentujte i malé incidenty. Právě ty totiž nejlépe ilustrují způsob chování tyranského nadřízeného. Patří sem například nevhodné legrácky, sarkasmus, ignorace nebo neoprávněná kritika.

- Nenechte se zahnat do izolace. Každý den komunikujte s někým z kolegů. Tyrani se často soustřeďují právě na přerušení kontaktů svých obětí s dalšími lidmi.

- Ukažte sebedůvěru a pozitivní postoj. Dávejte si pozor na to, jak vypadáte a působíte na okolí. Připravte kolegům ve své kanceláři pohodlnou židli. Dejte si na stůl čerstvé květiny a vyzdobte si pracoviště tak, aby působilo příjemně. Udělejte z něho svou oázu klidu.

- Snažte se zůstávat na bezpečných místech. Útoky probíhají nejčastěji mimo místa, kde jste s jinými nadřízenými, kolegy, podřízenými nebo zákazníky.

- Při hrozícím incidentu se omluvte. Nedávejte se na útěk ani nepouštějte budovu. Řekněte například, že spěcháte na schůzku v oddělení lidských zdrojů.

- V průběhu incidentu zkuste tyrana rozptýlit. Použijte něco fyzického, například složku s důležitými materiály nebo poznámky s důležitými telefonními čísly. Někdy stačí jen malé rozptýlení k zažehnání celého konfliktu.

- Chraňte své osobní informace. Říkejte před šéfem co nejméně věcí o svém osobním životě, rodině, přátelích, zájmech, náboženství apod. Informace by jen posílili jeho moc.

- Neodkrývejte své karty. Jestliže chcete proti tyranskému šéfovi vystoupit, mluvte o něm ve svém okolí co nejméně. Kontrola toho, co , kdy a komu říkáte by měla být součástí vaší strategie.

-kk-
Zdroj: Career Know-How - Server věnovaný praktickým tipům pro rozvoj kariéry.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Know-How