10 tipů, jak zůstat v klidu, i když je práce k zešílení (1/2)

Je fakt, že práce bývá občas dost hektická. Jeden kouč mi kdysi řekl, že fungující firma se dá přirovnat ke stroji se spoustou ozubených kol, která se vzájemně pohání. Bez ohledu na to, jak dobře je váš stroj naolejován, občas se ale nějaké to kolečko zadrhne a musí se vynaložit velké úsilí, aby se zase rozjelo a stroj se nezastavil. Průšvih však je, když se zastaví úplně a vy musíte uvést kola opět do chodu. A právě to roztáčení kol je chvíle, kdy jste zaplaveni prací téměř k zešílení.

Radek Havelka, ICT Pro s.r.o.

Vaši firmu může zasáhnout selhání systému, nečekaná odstávka díky chřipkové epidemii nebo jiná „vyšší moc“ a vy si pak budete muset vyhrnout rukávy a ten nepořádek uklidit.

Pokud vás práce opravdu zavalí, je mnohdy těžké zachovat klid a udržet si tělesnou i duševní integritu. Mám pro vás 10 tipů, jak zůstat v klidu, i když je práce k zešílení.

1. Uvědomte si, že nic netrvá věčně

Život má dočasný charakter. Zrození i smrt patří k jeho základním principům. A každé dobro i zlo jednou skončí. Bez ohledu na to, jak špatné jsou věci právě teď, uvědomte si, že je to dočasné. Tuto pravdu je potřeba přijmout a vstřebat a budete pak mnohem silnější, moudřejší a více sexy. Vzchopte se, už jste zažili horší průšvihy.

2. Vyhněte se multitaskingu a dělejte jedno po druhém

Někdy si bereme moc velká sousta. To, že stojíte před horou papírování, ještě neznamená, že se musíte dostat na její vrchol jedním skokem. Mít více práce neznamená, že musíte dělat více věcí najednou. Zapomeňte na to, že zčista jasna získáte superschopnosti, zrovna když si to práce vyžádá. Vezměte raději jednu věc po druhé, udělejte si menší dílčí cíle a ty plňte postupně a tempem, které vám vyhovuje. Bude vás to i motivovat.

Nechci vás tu oblbovat heslem, že žádný cíl neexistuje, protože cesta je cílem. Když potřebujete například uklidit ve skladu, můžete si tak akorát rozdělit práci na etapy a uklidit jej po částech nebo přizvat na pomoc četu Umpa Lumpů, ale musíte si holt plivnout do dlaní a udělat to. Tady vás nějaká filozofie, že úklid je cesta asi nevytrhne, když to prostě potřebujete mít hotovo.

3. Nebojte se dopředu

Dobrým příkladem je postava Jóba ze Starého zákona a jeho trefná slova: „To zajisté, čehož jsem se lekal, stalo se mi, a čehož jsem se obával, přišlo na mne.“ (Bible kralická, Job 3:25)

Uznávám, že strach může být svým způsobem naším ochráncem, určitou imunitou organismu. Aniž bych chtěl zlehčovat právě vyřčené, i přesto věřím, že se často obáváme neúspěchu zcela zbytečně nebo přinejmenším více než je třeba.

Jedna z užitečných zásad, která mi už několikrát pomohla nezešílet, je, že nemá cenu řešit problém, dokud nenastal. Nemá smysl se v myšlenkách trýznit tím, co přijde nebo co může nastat za nepříjemnosti či jaké úklady nám osud přichystal. Každá přítomná chvíle má svých starostí dost a je nerozum si přidělávat v mysli další, ke kterým zatím ještě ani nedošlo. Mnohé z nich jsou totiž jen fikcí v naší hlavě a zbytečně produkují negativní energii a posilují poraženecký postoj a ducha strachu, což pochopitelně pomáhá neúspěchu a nahrává kazisvětům.

4. Přijměte selhání jako zdroj inspirace

Bez ohledu na to, jak jste dobří v tom, co děláte nebo jak máte našlápnuto v tréninku, v životě dřív nebo později stejně selžete. Je to nevyhnutelné. A přijetí možnosti selhání usnadňuje zvládnutí práce. Představa, že to, co děláte, se nepovede a uvědomění si, jaké to může mít ve skutečnosti pro váš život dopady, bývá dokonce často očistná a úlevná. Úlevná natolik, že vám může efektivně pomoci dokončit dílo s nadhledem a chladnou hlavou.

Věci se vskutku mohou lidově řečeno „totálně podělat“, když selžete, ale pokud nejste v armádě či u výkonného útvaru pyrotechnických služeb, pravděpodobnost, že vás prošvihnutí nějakého termínu zabije, se limitně blíží nule. Každopádně udělejte maximum pro dosažení výsledků. Pokud se vám to nepodaří, máte alespoň čisté svědomí, že jste v dané situaci to maximum udělali.

5. Ztište se, a když to nepomůže, dejte si panáka

V holistickém pohledu je odpovědí na každý problém meditace. Meditace vám může pomoci udržet vnitřní klid a překonat snáze vaše starosti. Na pár minut zavřít oči a naslouchat svému dechu vám pomůže osvěžit mysl a obnovit síly. Někdo to dokáže řešit modlitbou, někomu postačí ztišení. Práce vám pak půjde lépe od ruky.

Staří Řekové používali metafyziku, aby prozkoumali jsoucno a bytí, Boha a věci měnné i neměnné. Nikdy nezapomenu na radu mého učitele, docenta Čačky, který nás v hodinách psychologie v duchu metafyziky instruoval, kterak zůstat v klidu i v čase nesnází. Doporučoval najít si temný kout, vzít si papír a tužku, pohodlně se posadit a na ten papír napsat vše co nás zrovna trápí a sužuje. Poté jsme měli za úkol se zamyslet a zaškrtat vše, co je neměnné, co je mimo naše možnosti a co nemůžeme změnit ani ovlivnit. Poslední výzvou pak bylo projít to, co na papíře zůstalo a udělat si plán, jak můžeme ty tíživé okolnosti postupně zvládnout.

Moderní medicína nám pro úlevu stresu a úzkosti nabízí celé množství medikamentů a domnívám se, že není ostudou po nich sáhnout, pokud vám přirozenější metody „samoléčby“ nebudou fungovat. Nemá smysl meditovat za každou cenu, když na to nemáte. Mohli byste si více ublížit než pomoci. Aniž bych vás chtěl navádět k alkoholismu, pokud máte odpor k chemicky vytvořeným lékům, vždycky je tu stará dobrá metoda našich předků, a sice dát si prostě panáka.

 

Články v sérii

Aktuální

10 tipů, jak zůstat v klidu, i když je práce k zešílení (1/2)

Aktuální

10 tipů, jak zůstat v klidu, i když je práce k zešílení (2/2)