10 tipů pro zvládání negativních emocí na pracovišti

Jestliže chcete být úspěšní v byznysu, musíte umět jednat a efektivně komunikovat se zaměstnanci, obchodními partnery, prodejci i zákazníky. To znamená zdržet se některých nevhodných jazykových a emocionálních projevů. Jak tedy správně řídit emoce v pracovním prostředí?

- Nejlepší lék je dobrá péče o sebe. Začněte dostatečným spánkem, vhodným stravováním pravidelným pohybem.

- Vnímejte, co dělá frustrace s vaší hlavou i tělem. Věnujte dostatečný čas tomu, abyste se seznámili se svými pocity a tělesnými projevy frustrace a hněvu. Teprve poté s nimi můžete pracovat.

- Zajděte si na krátkou procházku. Pokud potřebujete vyventilovat své negativní emoce, zajděte si na desetiminutovou procházku po parkovišti nebo okolí. Vyčistíte si tak mysl a zbavíte se nutkání projevit svůj hněv.

- Zajděte za mentorem, koučem nebo důvěryhodným kolegou. Sdílení frustrací a obav pomáhá uklidnit. Tito lidé vás mohou podpořit a pomoci jít dál.

- Položte si otázku, čeho se bojíte. Hněv a frustrace přicházejí často z důvodu určitého strachu. Musíte nejprve odhalit zdroje svých emocí, abyste se mohli negativních pocitů rychle zbavit.

- Vytvoře si seznam toho, co nechcete. Sepište si vše, co nechcete, aby se v dané situaci odehrávalo – např. nechcete vypadat směšně, být nepřipravení apod. Ujasníte si tak své myšlenky a budete lépe připraveni na produktivní řešení.

- Odveďte pozornost jinam. Někdy nestačí jen snažit se myslet na něco jiného. Zvažte proto zavření dveří vaší kanceláře, zahrajte si počítačovou hru nebo dělejte něco, při čem nemusíte přemýšlet a pomůže to k odreagování. Když se vám podaří změnit to, co na co se soustředíte, získáte jinou perspektivu.

- Položte si otázku, co v dané situaci funguje. Nesoustřeďte se na to, co nefunguje. Hledejte řešení.

- Začnete jednat. Nevěnujte veškeru svou energii do frustrace a znechucení. Snažte se ji přetransformovat do pozitivního jednání, které vás posune kupředu.

- Žádejte více. Jestliže chcete, aby něco fungovalo jinak, začněte s procesem, který toho dosáhne. Kontaktujte klíčové lidi a představte své potřeby. Často pomáhá jen samotné otevření diskuse o problémech.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How