10 způsobů, jak být spokojený v práci

Pracovat pro společnost Google zní skvěle. Nabízí jídlo zdarma, inženýři mohou trávit dvacet procent svého pracovního času na vlastních projektech, pracovní prostředí podporuje hravost a tvořivé myšlení. Patří proto mezi zaměstnavatele, které odborné časopisy vyzdvihují jako nejlepší. zaměstnanecké výhody, které umožňují lidem trávit veškerý čas v práci, se však negativně podepisují na rovnováze jejich pracovních s soukromých životů. Ani ten nejvyzdvihovanější zaměstnavatel tak nemusí být nejlepší pro všechny. Článek shrnuje několik faktorů, které vám pomohou najít spokojenost v práci.

- Rozhodněte se, že v práci budete šťastní. Ve velké míře to závisí pouze na osobním rozhodnutí. Přemýšlejte o své práci pozitivně. Vyhýbejte se negativním lidem a pomluvám. Naopak travte čas s kolegy, kteří vám vyhovují.

- Každý den dělejte něco, co máte rádi. Nemusíte svou práci milovat. Nepřehlížejte proto své zájmy a věnujte se vedle práce něčemu, co vás bude bavit.

- Myslete na svůj profesionální rozvoj. Zajímejte se o specifické možnosti rozvoje v rámci vaší práce. Stanovte si vlastní cíle a plány.

- Odpovědně se zajímejte, co se v práci děje. Nebuďte pasivní a nečekejte, až vám něco poví šéf. Sami vyhledávejte informace, které potřebujete k plnění svých úkolů. Vytvořte si vlastní informační síť.

- Žádejte o zpětnou vazbu. Nestěžujte si, že se o sobě stále nic nedozvídáte. Aktivně se ptejte.

- Slibujte pouze to, co můžete splnit. Nepřibírejte si další práci, kterou nezvládnete. V případě potřeby poproste šéfa o pomoc a další zdroje. Ušetříte si tím mnoho stresu.

- Vyhýbejte se negativitě. Nezaplétejte se do negativních konverzací, pomluv a dalších záležitostí nespokojených lidí. nenechejte okolí, aby vás připravilo o dobrou náladu.

- Projevujte profesionální odvahu. většina lidí se vyhýbá konfliktům. I konflikty však mohou být přínosné a neměli byste se jich bát. Pomohou vám splnit řadu cílů.

- Dělejte si přátele. Pokud se budete přátelit s kolegy, bude se vám pracovat lépe. Tato síť přátel vám poskytne péči a podporu, potřebné zdroje a umožní sdílení informací.

- Pokud vše selže, hledejte si jiné zaměstnání. Jestliže vaše snahy o pozitivní přístup k práci selhávají, položte si otázku, zda chcete nadále setrvávat ve stejném prostředí.

-kk-

Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR