15 cest k udržení soustředění na podstatné věci

Současná ekonomická recese přináší řadu událostí. V novinách čteme o tom, jak velké firmy potřebují vládní pomoc, dochází k propouštění a zavírání provozů. Vánoce jsou teprve několik týdnů za námi. A to je pouze náhled z širší perspektivy. K tomu se přidává celá řada každodenních úkolů, které se týkají vaší konkrétní firmy. Článek proto shrnuje 15 doporučení, jak si udržet soustředění na důležité věci.

- Plánujte si každý den. Každý večer si vyčleňte několik minut pro naplánování následujícího dne. Připravte si tři až pět věcí, které chcete udělat, a držte se svého plánu.

- Plánujte si každý týden. Každou neděli večer si vyčleňte několik minut pro naplánování následujícího týdne. Připravte si tři až pět věcí, které chcete udělat, a držte se svého plánu. Tento seznam aktualizujte přibližně každé tři dny.

- Dopřejte si dostatek odpočinku. Potřebujete odpočinek pro své tělo i mysl, abyste se mohli dobře připravit na výzvy, které vás čekají.

- Odejděte z kanceláře. Odcházejte z práce v rozumnou hodinu a věnujte se také jiným věcem, které vás baví. S čistou myslí zjistíte, že řešení problémů, kterých se obáváte, přicházejí přirozeně.

- Správě se stravujte. S plným žaludkem se vám bude lépe uvažovat a také lépe spát.

- Pohybujte se. Nemusíte trávit veškerý nepracovní čas v tělocvičně. Najděte si však 30 až 45 minut denně (nebo obden) na to, abyste si zacvičili. Pomůže to i vaší mysli.

- Přestaňte číst e-maily. Nepřestávejte úplně, ale zkuste je číst například jen jednou denně. Ušetříte hodně času a lidé vám budou telefonovat, když bude třeba něco řešit okamžitě. Při samotném čtení elektronické pošty si uvědomte, že nemusíte vždy reagovat okamžitě.

- Vypněte telefon. Nemějte mobilní telefon vypnutý celý den, vypínejte jej však nejméně na několik hodin denně.

- Pracujte v časových blocích. Nepracujte na jednom projektu déle než 30 minut v kuse. Přibližně tak dlouho totiž trvá, než se váš mozek unaví a bude vyžadovat alternativní stimulaci.

- Dělejte přestávky. Dodržujte pravidelný odpočinek, který vám umožní zklidnit mysl a zaměřit podvědomí na řešení problému, kterým se právě zabýváte.

- Dodržujte rutiny. Uvolní to vaši mysl a umožní soustředit se na důležité úkoly.

- Nenechte se rušit. Vyčleňte si každý den určitý čas a požádejte rodinu a zaměstnance, aby vás v tuto dobu nerušili. Zaměstnanci se tak lépe naučí řešit problémy bez vaší pomoci.

- Požádejte o pomoc. Vstupte například do on-line komunity svých kolegů, kteří vám mohou poradit.

- Investujte do rychlosti. Rychlejší počítače umožňují rychlejší práci, a vy tak budete mít více času pro sebe.

- Vypusťte na celý víkend. Nečtěte žádné blogy ani e-maily, nepřijímejte pracovní telefonáty. Budete překvapeni, jak vám to pomůže vyčistit mysl.

-kk-

Zdroj: HR Resource - americký portál a diskusní komunita o lidských zdrojích
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Resource