25 tipů pro bezpečnou kancelář

Úrazy na pracovišti nejsou jen záležitostí výrobních hal a prostor s těžkou technikou, ale také kanceláří. Článek na serveru bozpinfo.cz proto přišel s popisem 25 kroků, jak snížit bezpečnostní rizika při výkonu administrativních a dalších kancelářských činností.

V kancelářích dochází nejčastěji k pracovním úrazům způsobeným pády při zakopnutí, uklouznutí apod. Proto je třeba zaměstnance upozornit, aby 1) dodržovali pořádek a 2) dbali zvýšené opatrnosti při lezení a stoupání. Zaměstnavatel by měl dále 3) předcházet riziku srážek při průchodu pracovišti například pomocí zrcadel a 4) zabezpečit podlahu koberci a dalšími neklouzavými povrchy. Druhým nejčastějším typem úrazů jsou údery a zachycení. Proto je v kanceláři třeba 5) zavírat zásuvky a 6) skladovat těžké předměty co nejblíže podlaze.

Úrazům způsobeným špatnou ergonomií lze předcházet 7) zajištěním nastavitelného kancelářského vybavení, 8) vyškolením zaměstnanců, 9) sezením s nohama na zemi, 10) používáním držáků na dokumenty nebo 11) umístěním myši vždy vedle klávesnice.

Problémy se zrakem pomůže zmírnit 12) ztlumení světel a použití stolních lamp, 13) nastavení monitoru lehce pod úroveň očí a 50 - 70 cm od očí, 14) správné umístění monitoru tak, aby nebyl prosti oknu, 15) nošení správných brýlí, 16) zvetšení písma na monitoru a 17) dodržování pravidelných přestávek.

Zásady požární bezpečnosti zahrnují: 18) udržování dobrého stavu kabelů, 19) kontrolu elektrických radiátorů, 20) snadný přístup k hasicím přístrojům a 21) přístupné únikové cesty a východy.

Vedle toho je třeba pravidelně provádět kontroly formou 22) obhlídek, 23) sledování výskytu muskuloskeletálních onemocnění, 24) komunikace se zaměstnanci a 24) zavedení systému podávání zpráv ze strany zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: BOZP Info - server s informacemi o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a legislativě v této oblasti
Zobrazit přehled článků ze zdroje BOZP Info