4 tipy, jak začít vysněnou kariéru

Každý měsíc dostávají CareerBuilder celou řadu otázek od lidí, kteří chtějí poradit, jak začít svoji vysněnou kariéru. Přestože jednotný recept neexistuje, lze poskytnout základní informace:   

Poučte se o své vybrané cestě

Než začnete hledat vysněnou pozici, zjistěte si maximum informací včetně povahy práce, potřebných dovedností a rozsahu pracovních příležitostí. Některé způsoby: informativní pohovory s lidmi pracujícími v oboru, účast na mítincích profesních asociací, kurzy, informace z on-line zdrojů, knih atp.  

Posilujte potřebné dovednosti

Některé dovednosti, například dobrá organizovanost a komunikace, jsou užitečné v mnoha povoláních. Jiné jsou specifické pro danou kariéru. Dovednosti můžete rozvíjet prostřednictvím formálního vzdělání. Asi nejlepší je ale získat praktickou zkušenost.  

Získejte praktickou zkušenost

Zdá se to být začarovaný kruh: abyste získali pozici, je dobré mít zkušenosti, pro ty ale potřebujete v dané pozici pracovat. Existují ale způsoby, jak takové zkušeností získat, aniž byste v dané pozici byli zaměstnáni tradičním způsobem: dobrovolná činnost (pro oddělení ve firmě, rodinu a přátele nebo neziskové organizace), práce na částečný úvazek, vstupní pozice nebo podnikání na vlastní pěst.  

Jděte do toho

Připravte si CV, úvodní dopis a portfolio. Musíte také najít volné pracovní pozice a přihlásit se do výběrových řízení, dostavit se na pohovory a vyjednávat pracovní podmínky. Pokud chcete podnikat, budete potřebovat zařídit řadu věcí. Například zvolit jméno pro firmu, získat inventář, najít dobrou pozici, určit ceny, zajistit marketing a práci se zákazníky.  

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder