5 kroků k odstranění genderové nerovnosti na pracovišti

I přes veškeré snahy stále na mnoha pracovištích dochází k rozdílům v přístupu k zaměstnancům na základě pohlaví. Genderová nerovnost nemusí mít nutně očividnou podobu. Často se jedná o skrytou diskriminaci, která se projeví až při bližší analýze celé situace, a proto se mnohdy týká i zdánlivě moderních společností, které jsou jinak známy svými inovativními a rovnostářskými přístupy. V tomto článku vám představíme pět kroků, díky kterým se zbavíte genderové nerovnosti na vašem pracovišti.

Ilustrační snímek

Krok č. 1: Management coby vzor

Podle Entrepreneur.com je nutné začít vždy odshora. Těžko můžete nějak inspirovat pracovníky, pokud vidí, že management se pravidly neřídí. Management je tedy ten, kdo musí jasně definovat priority v oblasti rovnosti pohlaví a podle těchto priorit i příkladně postupovat.

Krok č. 2: Datová analýza

Základem boje proti genderové nerovnosti je znalost velkých i malých dat. Proveďte detailní a komplexní analýzu současného stavu, která ukáže, jak si vedete, a která vám pomůže mnohdy odhalit neduhy, které nejsou na první pohled vidět.

Krok č. 3: Boj proti předsudkům v přijímacím řízení

Již v přijímacím řízení je nutné nastavit pravidla tak, aby žádnému z pohlaví nenadržovala. Projděte celý systém přijímacího řízení, analyzujte jednotlivé kroky a prověřte i jednání personalistů, kteří podřízené vybírají, abyste se ujistili, že ani v přijímacím řízení nepanují nějaké předsudky.

Krok č. 4: Systematizace kariérního postupu

Jeden z kroků, jak předejít nerovnosti pohlaví, je systematizovat kariérní postup a finanční ohodnocování tak, aby byly nezávislé na rozhodování managementu, a aby každý, kdo splní určitá kritéria, věděl, že jej nutně čeká nějaký postup nebo přilepšení.

Krok č. 5: Bezpečné prostředí

Ujistěte se, že vaše pracovní prostředí je otevřené komentářům, diskuzi i debatě o případných problémech. Vaši zaměstnanci by se neměli bát přijít s tím, že se jim něco nelíbí.

 

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com