5 předpokladů úspěšného náboru v době hospodářského růstu

Nábor v době ekonomické prosperity je náročnější než kdy jindy. Kandidátů na volné pozice je nedostatek stejně jako času na jejich oslovování. Co tedy dnes odlišuje produktivní a úspěšné náboráře od těch méně úspěšných?

Ilustrační snímek

Podle náborářského serveru ERE.net musí dnešní úspěšný náborář disponovat následujícími pěti vlastnostmi a dovednostmi.

1. Práce s daty

Náborář dnes nemusí pracovat tvrději než jindy, musí ale pracovat chytřeji. K tomu patří i schopnost efektivní práce s daty, díky níž dokáže činit lepší rozhodnutí, a tudíž být ve výsledku úspěšnější. Je třeba sledovat a měřit všechny kroky v rámci náborového procesu, aby bylo možné je vyhodnocovat a zefektivňovat.

2. Kandidát na první místě

Dobrý náborář neopomíjí průzkum přání a potřeb kandidáta. Jeho cílem je pochopit motivaci a záměry kandidátů, aby jim mohl nabídnout co nejlepší zkušenost z náboru. Nehledá kohokoli na obsazení volné pozice, ale kandidáty s nejlepší kvalifikací, kteří zároveň zapadnou do firemní kultury. Díky tomu všemu mu kandidáti věří a zůstávají v kontaktu, i když pro ně v tuto chvíli nemá žádnou vhodnou pozici.

3. Správné nástroje

Zjednodušit a zrychlit proces náboru pomůže správný výběr nástrojů. Pokud si však chcete vybrat opravdu správně, musíte začít identifikací vašich cílů a problémů v oblasti náboru.

4. Marketingový přístup

Nejlepší talenty si dnes mohou vybírat, kde budou pracovat. Náboráři k nim proto musejí přistupovat jako k zákazníkům. Pracují na tom, jak odlišit firmu jakožto zaměstnavatele od konkurence a přilákat kandidáty. Budují značku zaměstnavatele.

5. Reference od stávajících zaměstnanců

Produktivní náboráři pracují s doporučeními od stávajících zaměstnanců. Ve svých firmách zavádějí programy pro sdílení těchto referencí, za něž jsou stávající zaměstnanci odměňováni. Výhodou takto doporučených kandidátů je krátká doba náboru a dlouhá doba setrvání u firmy.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net