5 tipů pro lepší spolupráci odlišných generací

Ilustrační snímek

Zlepšování spolupráce zaměstnanců různých generací je v personalistice věčné téma. Mladší generace žije spíše ve virtuálním než ve skutečném světě a ta starší sice má zkušenosti, ale je málo pružná. Obě si od sebe navzájem nechtějí nechat radit žádná moudra... Takto černobílé to však být nemusí. Pokud hledáte inspiraci, jak překlenout generační rozdíly mezi vašimi zaměstnanci, přečtěte si následující praktické tipy serveru TLNT.com.

Vyzkoušejte reverzní mentoring

Nepřidělujte vždy jen staršího mentora mladšímu zaměstnanci, zkuste to i naopak. Doporučení pro reverzní mentory si můžete přečíst v našem nedávném článku zde: 5 tipů pro reverzní mentory.

Udělejte z nováčků školitele

Pro mladé zaměstnance přicházející do firmy jsou většinou připravena různá vstupní školení. Co kdybyste ale zkusili požádat nováčky, aby na oplátku učili starší zaměstnance něčemu, co umějí oni? Ať například uspořádají školení o sociálních sítích.

Zaměřte se na diverzitu týmů

Začněte už náboru. Členové vašich týmů by měli přicházet z různých prostředí, mít různé zkušenosti a různé zájmy. Propojení generací vám pomůže více než držet různé věkové skupiny od sebe.

Zkuste výměnu stolů

Je to jednoduché řešení, které se už osvědčilo v mnoha firmách. Stačí pravidelně měnit rozmístění jednotlivých členů týmu po pracovišti. Míchejte generace tak, aby si všichni vyzkoušeli spolupráci se všemi.

Podporujte komunikaci v týmech

Učte manažery, aby vedli své zaměstnance k aktivní komunikaci s kolegy. Znamená to nechat je, aby vstali ze židlí a šli probrat se spolupracovníky záležitosti, které zrovna řeší. Spontánní komunikace sbližuje.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT