5 tipů pro reverzní mentory

Ilustrační snímek

Spolu s tím, jak do firem přichází stále více zástupců nejmladší generace a současně v ní zůstává více lidí v důchodovém věku, stoupá zájem firem o tzv. reverzní mentoring. Proces, kdy mladší či méně zkušení zaměstnanci mentorují zkušenější kolegy, se rozvíjí zejména ve velkých firmách, ale může být ku prospěchu všem. Pokud se tedy chystáte vyzkoušet reverzní mentoring i u vás ve firmě, přinášíme vám návod, který můžete předat svým budoucím reverzním mentorům. V článku s názvem „Jak se stát reverzním mentorem“ jej původně publikovala Zoe Amarová na serveru britského listu The Guardian.

 1. Hledejte si své příležitosti

Říkejte mladým lidem ve firmě, že kolem sebe mají celou řadu příležitostí, jak si vyzkoušet role mentorů. Veďte je k tomu, aby se více zaměřili na starší kolegy, kteří se k nim často obracejí s žádostí o radu nebo by radu potřebovali, ale neřeknou si o ni.

2. Zůstaňte v neformální rovině

Reverzní mentoring nejlépe funguje neformálně. Není třeba mít pevně stanovené cíle a pravidelně se scházet. Nechte komunikaci plynout přirozeně.

3. Mluvte o své roli mentora

Mladí mentoři by měli vědět, že mají o této své roli komunikovat se svými přímými nadřízenými. Ukáží tím, že mají hlubší zájem o fungování firmy i rozvoj své vlastní kariéry.

4. Posilujte vztahy

Připomínejte mladým mentorům, že mentorovací vztah s kolegy je třeba udržovat, i když jinak funguje neformálně. Znamená to, že když například narazí na zajímavý článek, pošlou jej.

5. Požádejte o protislužbu

Mladý mentor by se neměl bát požádat své starší kolegy, aby oni na oplátku naučili něco jeho.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian

Články v sérii

Aktuální

Prospěl by vám reverzní mentoring?

Aktuální

5 tipů pro reverzní mentory