5 typů IT pracovníků a jak je udržet ve vaší firmě

V oboru informační techniky a programování je momentálně výrazný nedostatek pracovní síly. Firmy si navzájem přetahují zaměstnance a snaží se je nalákat na ty nejlepší možné podmínky. Často si ale neuvědomují, že výše platu a káva zdarma na pracovišti nejsou jediné věci, které kvalitní pracovníky z této oblasti zajímají. Zde je přehled pěti základních typů pracovníků v IT a návod, jak si podle jednotlivých typů kvalitní zaměstnance udržet ve vaší firmě pomocí nefinančních metod.

Ilustrační snímek

Chameleoni

Podle HR Director se pod tímto typem skrývá pracovník, který rád zkouší nové věci. Nechce se nechat vázat jednou vytyčenou cestou a v oblasti IT zkouší vše možné. Často má vynikající přehled o všech dostupných možnostech, ale mnohdy mu chybí hluboká expertiza v jedné konkrétní oblasti. Chameleona si nejlépe udržíte školením, možností učení nových způsobů a umožněním participace na různorodých nových projektech.

Kariéristé

Kariérista v oblasti IT funguje stejně jako kariérista kdekoliv jinde. Prohlubování expertizy je pro něj především nástrojem ke stoupání po kariérním žebříčku. Tohoto pracovníka nejlépe uspokojíte tím, že mu nabídnete systém postupu a že mu budete alespoň formálně přidávat pravomoci a měnit název jeho pozice tak, aby byl spokojený.

Inovátoři

Tito lidé se nejlépe cítí v přední linii, kde pokoušejí technologické možnosti. Zajímají se o nejnovější technologie a rádi implementují právě vznikající metody a postupy. Nabídněte jim možnost realizovat se, vzdělávat se a přispívat do projektů novými a inovátorskými řešeními.

Nestresující se zaměstnanci

Existují pracovníci, kteří nemají rádi stres. Ze všeho nejraději jsou, pokud mohou pracovat v klidu. Nemají příliš vysoké ambice, zato často velmi dobře dělají právě to, co se po nich chce. Těmto pracovníkům je potřeba zajistit klid pro práci, jasné instrukce a zcela průhledný systém práce.

Diplomaté

Tito IT odborníci vidí svoji práci jako kolektivní úsilí. Rádi jsou součástí týmů, rádi se společensky angažují a komunikují. Nabídněte jim přesah jejich práce i mimo čistě IT úkoly. Často jsou výbornými projektovými manažery nebo odborníky, kteří jsou v kontaktu s klientem.

 

-mm-

Zdroj: HR DIRECTOR - portál britského měsíčníku pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR DIRECTOR