6 kroků k lepšímu vůdcovství

Chcete-li začít s rozvojem svého vůdcovského potenciálu, držte se následujících rad.

- Studujte skutečné vůdce. Každý den nabízí řadu možností, jak studovat řízení a vůdcovství. Začněte je proto využívat záměrně, nikoli jen náhodně. Všímejte si vůdců ve svém okolí, jejich dovedností, hodnot, zkušeností, kariérních cest, stylů apod. Zajímejte se, jak se dostali tam, kde jsou. Rozpoznávejte dobré a špatné cesty.

- Studujte skutečné „guru". Naštěstí existuje řada odborníků, kteří již mají potřebné zkušenosti. Dokážete-li spojit to, co vidíte a slyšíte, s již nalezenými nejlepšími postupy, začne to všechno dávat smysl.

- Učte se od kolegů. Je velmi pravděpodobné, že i ve svém okolí najdete lidi, kteří pracují na rozvoji svých vůdcovských dovedností. Inspirujte se svými manažery, kolegy i podřízenými. Učit se můžete i od lidí mimo vaši organizaci. Navštěvujte například konference, piště blog a hledejte nové příležitosti, jak si udržet externí perspektivu.

- Nekupujte jen výrobky a služby, ale schopnosti. Mnoho se můžete naučit od externích dodavatelů, konzultantů a koučů.

- Buďte stále „ve škole". Po několika letech pracovních zkušeností je ideální čas poohlédnout se po studijním programu rozvoje vůdcovství například na univerzitě.

- Pokus a omyl. Nebojte se zkoušet nové nápady a být otevření novým možnostem. Snažte se však ujistit, že vycházíte z dostatečné přípravy.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru