Abyste nelitovali...

Násilí na pracovišti se objevuje v titulcích novinových článků poměrně často. Některé statistiky dokonce tvrdí, že každý týden dochází v důsledku útoků na pracovišti ke 20 úmrtím a 18 000 zranění. 20 procent ze všech útoků mají na svědomí kolegové postižených, pouze cca ze 7 % je na vině nadřízený. Co mohou pro snížení těchto děsivých statistik udělat manažeři a pracovníci HR?

Larry Chavez, který se zabývá profesionálním řešením konfliktů (mediací), tvrdí, že většině útoků, s nimiž se setkal, by se dalo předejít, pokud by byli zaměstnanci a manažeři správně školení v oblasti psychologie a řešení konfliktů. Tvrdí také, že někteří nadřízení ignorují jasné signály, že se na pracovišti něco děje. Těmito signály mohou být například:
* Změna chování některého pracovníka.
* Změna jeho zvyklostí.
* Posedlost zbraněmi.
* Nedostatečná osobní hygiena.

V první řadě by měla být na pracovišti uplatňována politika „nulové tolerance“ vůči násilným projevům, se kterou by se měli seznámit všichni zaměstnanci bez rozdílu. Přísné postihy mnohdy konfliktům prostě nedovolí vzniknout. Oddělení lidských zdrojů by se měli stát jakýmsi bezpečným přístavem, kam se mohou zaměstnanci obrátit, pokud potřebují v konfliktní situaci poradit nebo pomoci.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com