Agresivní nadřízení dokáží spolehlivě otrávit život

Je statisticky prokázáno, že jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé dávají výpověď, je nepřijatelné chování nadřízeného k nim. Před nástupem do zaměstnání obvykle není možné nic zjistit, protože při přijímacích pohovorech se všichni manažeři chovají zcela jinak než ve skutečnosti. Po určité době se však ukáže jejich pravá povaha. A právě tehdy může zaměstnanci začít peklo.

Nadřízení často trpí různými komplexy a mají tendenci si je kompenzovat na druhých. Jsou despotičtí a nepřístupní normální komunikaci. Může se tak stát, že podřízený dostane vynadáno i za to, za co nemůže. Tento problém se týká zejména mladých a nezkušených zaměstnanců, ale i starších, pokud do firmy přijde nový nadřízený. Odejít se pak dá jen velmi těžko, protože lidé práci potřebují.

První věc, kterou by lidé měli udělat, pokud se setkají s nepřijatelným chováním nadřízeného k jejich osobě, je kontaktovat třetí stranu. Tou může být další manažer, vedoucí oddělení lidských zdrojů, ale i kolega. Je vhodné si také vyslechnout rady ostatních, protože jinak dotyčný riskuje, že udělá rozhodnutí, které bude řízeno spíše citem než rozumem.

**Datum vydání:** VII/2002
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com