Americké firmy se více soustředí na lidské zdroje

Vzhledem k obavám z potenciální ekonomické recese si americké firmy začínají uvědomovat, jaké hodnoty jim mohou přinést silné lidské zdroje. Snaží se opět stát výběrovými zaměstnavateli, aby přilákaly nejlepší talenty.

Usilují především o vytvoření otevřené komunikace mezi managementem a zaměstnanci, poskytování příležitostí pro rozvoj a vzdělávání a zacházení se zaměstnanci jako s interními zákazníky, kterým by se mělo dostat stejného respektu jako externím zákazníkům. Vyplývá to ze zprávy americké personálně-konzultační společnosti Insight Performance Inc.

Omezené rozpočty na výplaty povedou zaměstnavatele ke zdůrazňování kreativních a dostupných benefitů, odměn a uznání. Půjde například o volné dny navíc pro zotavení zaměstnanců, poskytování speciálních cen či možnosti shromažďování dovolené, kterou pak zaměstnanec bude moci darovat například vážně nemocnému kolegovi.

Více organizací začne zvažovat také možnost práce na dálku či dalších pružných pracovních opatření a více konzultačních služeb pro zaměstnance. Za účelem lepšího řízení různorodé pracovní síly se firmy chystají více věnovat formálnímu vzdělávání v oblasti porozumění různým kulturám, stylům komunikace, zvykům a postupům.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork