Amerika se chystá na starší pracovní sílu

Počet zaměstnanců starších 55 let vzroste ve Spojených státech v následujících osmi letech o 11 milionů. Zatímco v roce 1984 spadalo do této věkové kategorie 15 milionů zaměstnanců, v roce 2004 už to bylo 23 milionů a v roce 2014 to má podle oficiálních statistik být až 34 milionů. Zaměstnavatelé proto začínají zvažovat svůj přístup k náboru nových zaměstnanců ve světle této zásadní demografické změny.

Požadavky na nové zaměstnance se v příštích letech zákonitě změní. Firmy se budou muset více zaměřit na přizpůsobování nabídek starším zaměstnancům. Statistiky hovoří o tom, že do roku 2014 bude kvůli stárnutí populace nejobtížnější obsazovat místa kvalifikovaných obchodních zástupců, inženýrů, zdravotnického personálu, techniků, účetních, administrativních asistentů, řidičů, operátorů call center, strojníků a manažerů.

Například ve zdravotnictví proto již dnes firmy pracují na tom, aby snížily fyzické požadavky pro své zaměstnance a mohly jim poskytovat různé typy podpory. Jiné předělávají své informační technologie, aby byly více přístupné starším lidem.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues