Bez plánování nejsou koláče

Nedávný průzkum mezi odborníky na lidské zdroje si posvítil na situace, které podkopávají výkonnost personalistů ve válce o talenty. Hledal klíčové problémy, kterým musí dnes personalisté čelit. Z odpovědí respondentů vyplynul následující žebříček deseti nejdůležitějších výzev pro lidské zdroje:
1. Rozvoj vůdcovství a plánování nástupnictví
2. Udržení zaměstnanců
3. Náklady na benefity
4. Výcvik
5. Mzda
6. Využitelnost dovedností
7. Outsourcing
8. Návratnost investic do lidí
9. Mzdy pracovníků
10. Hospodaření

Válka o talenty je boj o majitele vzácných dovedností a o nadprůměrné pracovníky, kteří odlišují ty nejúspěšnější společnosti od ostatních. Jelikož jsou ale tito pracovníci vysoce cenní, jsou téměř vždy již zaměstnaní, a proto musí náboroví pracovníci stvořit hodnotnou nabídku, která přesvědčí tyto lidi ke změně. Bohužel změna je něco, co většina lidí nesnáší. Trvá to dlouhou dobu a náboroví pracovníci musí s nejlepšími talenty navázat vztah. Tito talentovaní lidé nejsou jako ostatní, nehledají aktivně jinou práci, jsou zaneprázdnění, nejsou průměrní a neusilují stále o zvýšení platu nebo lepší pozici, nemění často zaměstnavatele. Proto je tolik důležité plánování nástupnictví. Nejen pro manažery, ale pro všechny zaměstnance. Pokud je využitelnost dovedností šestou nejdůležitější prioritou pro HR, potom potřebujete vědět náborové požadavky nástupnictví co nejdříve. Potřebujete vědět, jaké dovednosti bude podnik potřebovat za šest měsíců, za rok za dva roky.

Plánování nástupnictví je aktivita, která identifikuje kandidáty na důležité pozice v podniku a potom zajistí, aby tito kandidáti byli náležitě rozvíjeni a připraveni, kdykoli se objeví volné místo. Zatímco je tato příprava přijatým postupem u manažerů, u zbytku pracovní síly je často přehlížena.

-ba-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal