Bezpečně do práce: globální iniciativa pomáhá eliminovat rizika pandemie pro jednotlivce i firmy

Pandemie koronaviru dala vzniknout WEC Alianci a nové iniciativě s názvem Bezpečně do práce (Safely Back To Work). Na jejím vzniku se podílely světovými personálními společnostmi ManpowerGroup, Randstad a Adecco Group. V České republice tuto iniciativu řídí APPS, Asociace poskytovatelů personálních služeb.

Ilustrační snímek

Cílem iniciativy je sdílet zkušenosti a příklady dobré praxe, jak může každá firma, každá organizace implementovat nová opatření, která jí pomohou zvládnout rizika onemocnění COVID-19. Aliance pomáhá firmám zorientovat se v novém světě práce, podporuje spolupráci a komunikaci.

Iniciativa přináší konkrétní návody, jak vytvořit nové standardy práce a jak lze bezpečně i v době pandemie nadále pracovat. K dispozici dává protokoly bezpečného pracoviště z různých zemí světa a postup, jak si jej mohou organizace vytvořit na míru.

 „Máme k dispozici mnoho příkladů dobré praxe ze světa i České republiky. Pokud správně nastavíme pravidla nových standardů v práci, budeme je dodržovat a podaří se nám je zaměstnancům i zákazníkům dobře komunikovat, pak máme velkou šanci úspěšně překonat tuto krizi a restartovat ekonomiku," uvádí Jaroslava Rezlerová, prezidentka APPS, Asociace poskytovatelů personálních služeb a generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Aliance definovala klíčové oblasti, na které by neměli zaměstnavatelé při vytváření bezpečného pracoviště zapomenout. Patří mezi ně:

  • zajištění rozestupů mezi zaměstnanci a odděleními,
  • filtrace vzduchu a větrání,
  • zavedení více bezdotykových povrchů a ploch,
  • dodržování hygienických předpisů,
  • vytvoření bezpečných zón,
  • četnější úklid a desinfekce,
  • barevné označení rizikových ploch,
  • zajištění ochranných pomůcek
  • a důraz na interní komunikaci.

Asociace poskytovatelů personálních služeb vytváří prostor pro diskuzi iniciativy Bezpečně do práce na úrovni profesních organizací a institucí, unií, odborů a zaměstnavatelů.

„Bezpečné pracoviště je klíčem k hospodářskému oživení a hlavní výzvou bude zajistit jeho udržitelnost a dlouhodobost. Věřím, že když všichni budeme myslet na možná rizika šíření COVID-19 a budeme připraveni včas reagovat a eliminovat co nejvíce těchto rizik při zachování produktivity práce, budeme mít vyhráno,“ doplňuje Jaroslava Rezlerová. „Aliance je důkazem toho, že spolupráce na globální úrovni může pomoci lokálním firmám zajistit bezpečné pracoviště pro všechny zaměstnance. A my jsme v APPS připraveni v tom zaměstnavatelům pomoci.“

Jaroslava Rezlerová také upozorňuje na to, že dnešní krize má své pozitivní aspekty a z nových standardů mohou profitovat všichni. 

„Je tu obrovská příležitost k opětovnému nastartování ekonomiky a vytvoření budoucnosti práce, která bude fungovat pro každého, která bude více digitální a virtuální a která může všem přinést daleko vyšší hodnotu. Od vyšší produktivity práce, zefektivnění procesů, zeštíhlení struktur a většího důrazu na prevenci a zdraví, až po větší flexibilitu, work-life balance a well-being zaměstnanců.“

Protokoly Aliance řeší rizika na pracovišti a doplňují stávající předpisy BOZP. Vycházejí z hierarchie řízení rizik Národního ústavu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

K dispozici je přes 400 protokolů z 13 zemí z 5 odvětví (doprava a logistika, automobilový průmysl, výroba, stavebnictví a potravinářství).

Díky praktickému průvodci Aliance lze v 7 krocích aktivovat protokol pro bezpečné pracoviště v každé firmě.

Postup, jak vytvořit bezpečné pracoviště

Podpůrné technické materiály k nastavení bezpečného pracoviště ke stažení:

CZ: Protokoly zdraví a bezpečnosti, příklady dobré praxe

EN: Safely Back to Work Best Practice Protocols

 

Další informace:

World Employment Confederation (WEC)