BHP Billiton zavádí "pravidla čistého stolu"

Největší těžební společnost světa BHP Billiton zavádí nová pravidla chování na pracovištích pro tisíce svých zaměstnanců v Austrálii, kde je její sídlo. Server The Australian, který získal a zveřejnil některá tato nová pravidla, hovoří o „drakonické politice“ s příliš přísnými zákazy.

Pravidla souhrnně nazývaná „Office Environment Standard“ byla jako prvním předložena zaměstnancům v Brisbane, kde firma otevřela nové kanceláře. Každé patro nové budovy má mít na starosti seniorní manažer, který bude dodržování pravidel kontrolovat.

Zaměstnanci se v pravidlech dočtou, že jejich stoly budou každý večer uklízeny s tím, že se „vyhodí vše kromě monitoru, dokovací stanice, klávesnice, myši, telefonu a jedné fotografie v rámečku“. Zmizí i samolepky na monitorech či klávesnicích.

Dále není dovoleno odkládat oblečení na židle či stoly, ale pouze na místa k tomu určená. Na příčky oddělující jednotlivá pracovní místa, stěny a dveře není dovoleno umisťovat nic jiného než identifikační informace o pracovištích a značení pro případ požáru či potřeby první pomoci.

Pokud jde o jídlo, zaměstnanci nesmějí jíst u pracovních stolů a vůbec si sebou přinášet a konzumovat cokoli aromatického. Jíst se nesmí ani v zasedacích místnostech, které je po každém použití vždy třeba uklidit do původního stavu.

Mobilní telefony musejí být ztlumeny, stejně tak jako zaměstnanci mají dávat pozor na tón a hlasitost svého hlasu. iPody či MP3 přehrávače jsou zakázány.

Mluvčí BHP potvrdila, že pravidla budou zavedena ve všech kancelářích v Austrálii. „Pravidla čistého stolu“ podle ní slouží k podpoře bezpečnosti informací a flexibilního využití pracovišť pro všechny včetně zaměstnanců, kteří pravidelně cestují mezi kancelářemi firmy.

-kk-

Zdroj: The Australian - australský zpravodajský server
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Australian