Bojujte proti odpolední únavě

V každé školce vrcholí den okolo oběda. Celá třída se nají, jde si chvíli hrát ven a pak si dá „šlofíka“. Když se vzbudí, je opět připravena na další aktivity.

Proč tedy tolik lidí funguje tak, jako by z nich nonstop práce dělala lepší zaměstnance? Podívejte se na svého kolegu po obědě a zjevně uvidíte jeho únavu. Odpolední stavy bývají nepříjemné a projevují se na vaší produktivitě. Několik způsobů, jak s tím bojovat:


- Trocha zábavy. Přitažlivost času oběda nebo přestávky je v tom, že jsou svým způsobem zábavné. Zaměstnanci na různých pracovištích tak hledají odpolední rozptýlení. Když pracujete z domova, máte situaci o mnoho snadnější. Někteří citují jako vítané osvěžení třeba procházku se psem nebo si při hudbě trochu zatancují. Pracovníci s přístupem na internet nacházejí své povyražení právě tady - například prochází své profily a chatují na pár minut s přáteli.


- Potrava pro mozek. Každodenní odpolední útlum není překvapující vzhledem k tomu, že se tělo snaží strávit – většinou méně zdravé – jídlo, které jste mu poskytli. K oddálení únavy využívá řada lidí fyzickou aktivitu. Některé firmy to podporují a pořizují vybavení, které mohou jejich lidé používat.


Jiní zaměstnanci, kteří takové možnosti nemají se mohou třeba projít nebo udělat během pauzy na kávu pár kliků a protáhnout se u stolu. Někteří využívají zajímavý trik, kdy „odpoledne“ oddalují - jdou na oběd později a vše kombinují s fyzickou aktivitou. Velmi pomůže i výběr potravin, které konzumujete.


Zde je několik dalších nápadů:


- krátký pobyt na sluníčku, buď přímo venku, nebo alespoň u okna,

- najít si na netu něco zábavného, nad čím se pobavíte.

- schovat si zábavnější práci na odpoledne.

- pokud je to možné, fyzický odpočinek, spánek.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder