Burza talentů se osvědčila

Chicagská burzovní skupina CME Group provozuje nejen největší světový trh derivátů, ale i velmi úspěšný interní program rozvoje talentů s názvem Talent Exchange (Burza talentů). Zatímco původně nabízela svým lidem převážně formální vzdělávání, dnes je tomu naopak. Nechte se inspirovat.

Ilustrační snímek

CME Group nabízí v současné době svým zaměstnancům vzdělávací balíček, který ze 70 % tvoří učení přímo při praxi, z 20 % přístup k novým myšlenkám a lidem a z 10 % školení. Dříve měla rozvojové programy pro zaměstnance, od nichž se očekávalo, že mohou být nástupci svých nadřízených, nikoli však pro začátečníky nebo nováčky. V roce 2012 proto vznikl program Talent Exchange, jehož původní názve byl Help Wanted (Hledá se pomoc).

Dobrovolnictví ruku v ruce rozvojem jednotlivců i firmy

Program Talent Exchange pomáhá vedoucím projektů najít mezi 2,5 tisíci zaměstnanci firmy dobrovolníky, kteří věnují jednu až deset hodin nad rámec své práce týdně pomoci jejich projektům. Jednoduše vyvěsí žádost o pomoc na interním portálu. Zaměstnanci, kteří se chtějí něco nového naučit, obohatit se o nové pracovní zážitky a poznat nové lidi ve firmě, se stejně jednoduše přihlásí.

Každý takový projekt musí mít jasné cíle a očekávání, přesně stanovený začátek a konec a další parametry jako jakýkoli jiný projekt. Účast musí každému zájemci schválit jeho nadřízený. Pracovníci HR se pak postarají o to, aby vedoucí projektů i dobrovolníci chápali svou spolupráci stejně. Zásadní je i role manažerů, kteří aktivně podporují své podřízené v dobrovolné účasti na projektech.

Program je doposud velice úspěšný. Pomohl realizovat 63 projektů, které by bez pomoci dobrovolníků nevznikly. 400 zaměstnanců bylo umístěno do projektových týmů. Stránky s jednotlivými projekty zaznamenaly více než 30 tisíc zobrazení. Procento volných pracovních míst, které firma obsazuje interními kandidáty, vzrostlo na 25 %. Nyní se připravuje úprava, kdy účast v programu bude povinná pro všechny zaměstnance identifikované jako „high potentials“.

Funguje u vás ve firmě něco podobného?

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management