Byznys stojí a padá s kulturou

Současné trendy mohou vytvářet zkreslenou představu, že silnou firemní kulturu dělají benefity jako například jídlo a pití zdarma, herny či odpočinkové místnosti na pracovištích. Kultura je ale samotný základ fungování firmy. Pokud je slabá a nestabilní, žádný nový benefit to nezachrání.

Hezké pracovní prostředí je samozřejmě výhodou a může firmě pomoci přilákat nové pracovníky, nedokáže je však udržet. Místo nových herních prvků nebo širšího výběru nápojů zdarma se proto zaměřte na skutečné zásadní změny, které vám přinesou skutečné výsledky.

Ilustrační snímek

Pokud vaše firma bere vážně řízení zaměstnanců, musí se vážně zabývat i firemní kulturou. Následující tři kroky, které pro vás udělají daleko více než jakékoli „cool“ benefity, popsal server Inc.com.

1. Dejte zaměstnancům více pravomocí

Firma se zdravou kulturou věří zaměstnancům a dává jim vyšší míru autonomie v jednání a rozhodování.

Například i pracovník výrobní linky často ví o své části vyráběného produktu více než jeho manažer. Může upozornit na určité nedokonalosti nebo navrhnout lepší řešení.

Pokud se o všem rozhoduje striktně shora, zaměstnanci mají oprávněný pocit, že mohou jen mlčet a plnit příkazy. Rozhodně se necítí být součástí něčeho většího, než je jen každodenní rutina. To všechno se odráží na obchodních výsledcích.

2. Pomáhejte zaměstnancům s osobním rozvojem

Čím lépe pochopíte pracovní i osobní cíle zaměstnanců, tím lépe pro vás. Bude pak snazší pomoci jim je splnit. Můžete zaměstnance motivovat tím, že pro ně uděláte více, než musíte, a oni pak totéž udělají pro vás.

3. Myslete i na osobní život zaměstnanců

Život není jen práce. Zaměstnavatel se silnou kulturou dbá o to, aby jeho lidé dokázali odvádět smysluplnou práci v rámci pracovní doby, po níž budou mít prostor pro další aktivity mimo práci.

Pokud mají vaši lidé být úspěšní a firma dosahovat vyšší ziskovosti, nedělejte z nich workoholiky s pocitem, že úspěch si žádá práci do úmoru.

Vaším úkolem je zajistit bezpečné a produktivní pracovní prostředí, které bude vedle honby za obchodními výsledky respektovat také zdraví a osobní životy zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com