Čelíte změnám? Staňte se vypravěčem

Vyprávění příběhů představuje silný nástroj pro řízení v období změn a nejistoty. Nevíte, jak je využít? Inspirujte se následujícími tipy.

- Všichni jsme vypravěči. Nenechte se znepokojit tím, že nejste profesionální spíkři nebo spisovatelé. Vyprávění je přirozená součást komunikace, kterou běžně používáte v soukromém životě.

- Začněte svým záměrem, nikoli příběhem. Kdo je vaším publikem? Co očekává, že uslyší? Jak se vyrovnává s určitými situacemi? Kde je potřebujete mít? Co potřebuje slyšet, aby se vydalo vaším směrem? Když pochopíte své publikum a budete mít jasný záměr, můžete přicházet s vhodnými příběhy.

- Spojte své sdělení a příběhy. Jaké kompetence chcete posílit? Hledejte příklady a mluvte o nich. Jakých cílů je třeba dosáhnout? Hledejte způsoby, jak popsat úspěch a cestu, která k němu vede.

- Staňte se dobrým posluchačem. Příběhy se vyprávějí na schůzkách, na chodbách a v průběhu každého dne. Co vám říkají? Co je důležité? Čeho si vážíte? Co není v pořádku? V těžkých dobách se snažte pečlivě poslouchat, co lidé říkají. Pak o tom můžete mluvit, usnadnit jim jejich situaci a pomoci přizpůsobit se.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership