České firmy mohou získat dotaci na mezinárodní standard řízení HR

Standard IIP je jediným mezinárodně uznávaným standardem v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů. České podniky nyní mohou získat dotaci ve výši minimálně 65 procent pořizovacích nákladů na tento standard. Prvních deset firem, které se zúčastnily pilotního projektu Investors in People (IIP), obdrželo certifikáty, a také dalším podnikům se teď otevírá cesta k jeho snadnějšímu získání. Koordinátorem zavádění standardu IIP pro Českou republiku bude agentura CzechInvest.

Konkurenceschopnost firem je v dnešní době mnohem závislejší na lidech a způsobu jejich řízení. Standard IIP prokazatelně snižuje fluktuaci a nemocnost pracovníků, zvyšuje jejich produktivitu a napomáhá i k dosahování lepších ekonomických výsledků firmy. Standard IIP vychází z osvědčených postupů řízení a rozvoje lidských zdrojů. Propojuje všechny prvky personální politiky (vzdělávání, motivaci, hodnocení, interní komunikaci atd.) s ostatními podnikovými procesy, aby bylo dosaženo maximální shody jak na straně zaměstnanců, tak firmy.
V zemích, kde má standard již svou tradici a širší povědomí, absolventi škol cíleně vyhledávají firmy s touto certifikací, protože tam mají jistotu, že neustrnou na nástupní pozici a budou se moci dále rozvíjet. Takže kromě prestiže může být získání IIP i dobrým marketingovým nástrojem při hledání kvalitních pracovníků.

Získání standardu není podmíněno existencí směrnic a přepisů, důraz je kladen především na běžné postupy a jejich efektivitu. Odborní poradci zkoumají situaci zvlášť v každém podniku a zohledňují jeho specifika. Doporučení poradců mají skloubit zkušenosti a kulturu podniku tak, aby bylo co nejlépe využito potenciálu samotné firmy i jejích zaměstnanců.
Pilotní fáze projektu začala na přelomu let 2004 a 2005, kdy u vybraných deseti společností proběhly vstupní analýzy, jejichž účel byl identifikovat základní oblasti pro zlepšení. Na základě výsledků těchto analýz byl pro každou společnost sestaven plán přibližování se požadavkům standardu. Následovaly poradenské dny a odborné semináře. Na konci letošního srpna proběhl závěrečný audit, který je založen na pohovorech se zaměstnanci a nikoli na zkoumání psaných směrnic. Toto schéma je obecně platné při získávání certifikátu. V rámci projektu bylo vyškoleno i pět národních poradců, kteří se budou podílet na dalším zavádění standardu v ČR.

Standard IIP může získat jakákoliv společnost nebo instituce. Velký přínos může mít zejména pro malé střední podniky, které musí obstát mezi stále tvrdší konkurencí. Zároveň bude možné na zavádění standardu získat nejméně 65% dotaci.

-ds-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info