Chovejte mě, má matičko

Odborníci radí matkám, které se chystají znovu vstoupit do pracovního života, aby využily znalostí a dovedností osvojených při péči o děti a domácnost. Načerpané zkušenosti jim mohou v mnohém pomoci, ne vždy je však vhodné citovat je v životopise nebo žádosti o zaměstnání. Ženy by se o nich neměly zmiňovat dříve, než budou vědět, že příslušná firma aktivně podporuje mateřství.

Žena nemusí chtít pracovat pro firmu, která neocení její mateřské dovednosti. Když ale zaměstnání potřebuje, nezbývá jí než ze svých očekávání slevit. Když bude pak mít příležitost seznámit se s postojem firmy k řešení otázek rovnováhy mezi osobním a pracovním životem zaměstnanců, zejména flexibility, může začít působit interně a hledat pro své představy podporu. Bude mít ideální možnost využít výchovné metody, které si v mateřství osvojila k tomu, aby dovedla svého zaměstnavatele do jednadvacátého století.

Základním problémem pracovní sféry již není diskriminace ve smyslu, kdo bude do firmy přijat. Daleko více se začíná projevovat v tom, kdo bude povýšen či získá větší možnost rozhodovat. A tzv. skleněný strop se vedle menšin dotýká právě žen.

-kk-

**Datum vydání:** I/2005

Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune