Čím více charakterů, tím lepší tým

Skupina ještě není pracovním týmem. Týmem se skupina musí stát. Pro fungování takového celku je důležité, aby jeho šéf nepovažovat zaměstnance jen za naprogramované pracovní stroje, ale především je vnímal jako lidi. Lidský rozměr je při formování výkonného týmu nevyhnutelný. Prvním předpokladem pro jeho nastartování je společný cíl.

Každý pracovní tým funguje tehdy, když se v něm lidé vzájemně doplňují. Když poznají své silné a slabé stránky. Není za každou cenu nepotřeba vytvořit jednolitý celek. Není totiž možné chtít, aby všichni stejně přemýšleli, pracovali a měli stejné charaktery. Tím, že jsou lidé v týmech odlišní, se umějí vyprovokovat k novým myšlenkám a nápadům. Právě tak se rozvíjejí a rostou.

Funkčnost týmu spočívá v tom, že lidé vědí, kam jdou, proč dělají to, co dělají, a jaké mají možnosti. Měli by poznat vize a strategie firmy. Musí mít jasně definované pravomoci a zodpovědnost. Jednoduše pravidla hry.

V praxi se nejrychleji na kolektiv přemění ty týmy, které v pracovním procesu prošly náročnými stresovými situacemi a úspěšně je spolu překonaly.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline