Čipování zaměstnanců pokračuje

Není to žádná science fiction ani konspirační teorie. Firem, které implantují čipy do těl zaměstnanců pomalu, ale jistě přibývá. A přibývá také zaměstnanců, kteří s čipováním souhlasí, a vnímají je jako běžnou technologii blízké budoucnosti.

Jak to vlastně vypadá v praxi a k čemu čipování slouží?

Ilustrační snímek

Na začátku srpna začala jako první v USA čipovat zaměstnance technologická společnost Three Square Market se sídlem v River Falls ve státě Wisconsin.

Čipování zde probíhá ve spolupráci se švédskou firmou Biohax International, která je v této oblasti průkopníkem. Již v roce 2015 zavedla čipování více než čtyř stovek zaměstnanců v kancelářské budově Epicenter ve Stockholmu, která pronajímá prostory nájemcům, mezi nimiž jsou například i švédské pobočky Googlu a Microsoftu.

Mávnutí ruky

Zaměstnancům společnosti Three Square Market, kteří s tím souhlasili, byl mezi palec a ukazováček na ruce zaveden čip o velikosti zrnka rýže.

Jedná se o čipy s radiofrekvenčním identifikátorem (RFID), který přenáší informace pomocí elektromagnetických vln. Díky tomu mohou zaměstnanci otevírat dveře nebo platit v kantýně doslova pouhým mávnutím ruky.

Hned v prvních dnech se o čipy přihlásilo více než 50 z 80 zaměstnanců. Pro server deníku New York Times někteří z nich uvedli, že do deseti let budou čipy zcela běžné. Možnost zapojit se již dnes je tudíž skvělá příležitost.

Jsou tu však také otázky týkající se ochrany zdraví a soukromí zaměstnanců.

Mohou nám čipy ublížit?

Odborníci oslovení New York Times upozornili například na to, že šifrování čipů nemusí být dostatečné, a tudíž mohou být zneužity hackery. Nevíme také, k čemu všemu čipy budou v budoucnosti sloužit.

Jakmile je čip jednou implantován, může zaměstnanec jen těžko sledovat, jak se rozšiřují funkce čipu. Dnes díky čipu otevíráme dveře, zítra o nás může sbírat a vysílat nejrůznější osobní informace, aniž bychom o tom museli vědět.

Ředitel Three Square Market Todd Westby nicméně ujistil, že funkce čipu jsou omezené. Jde pouze o pasivní zařízení – čtečku radiofrekvenčního signálu, nikoli zařízení typu GPS, díky němuž by vás mohl někdo sledovat. Mobilní telefony o nás zaznamenávají a vysílají mnohem více dat.

Uvedl také, že čip nijak nepoškozuje zdraví. Byl schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a je vyjímatelný. Sám se nechal očipovat i s celou rodinou – manželkou a dvěma syny.

-kk-

Zdroj: The New York Times - server prestižního amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The New York Times

Články v sérii

Aktuální

Čipování zaměstnanců začalo

Aktuální

Čipování zaměstnanců pokračuje