Čipování zaměstnanců začalo

Ilustrační snímek

Implantování čipů za účelem identifikace zvířat je dnes již naprosto běžné. Čipování lidí však stále zůstává eticky spornou otázkou. Přesto již existují pracoviště, na nichž si zaměstnanci místo čipových karet otevírají dveře nebo ovládají kopírku pomocí čipu zavedeného pod kůží na ruce. Průkopníky v čipování zaměstnanců se stali Švédové, konkrétně zaměstnanci nového kancelářského komplexu Epicenter ve Stockholmu.

Epicenter je hi-tech kancelářská budova pro přibližně 700 lidí, která nabízí nejmodernější možnosti výkonu práce. Prostor pronajímá více nájemcům, mezi nimiž jsou například i švédské pobočky Googlu a Microsoftu. Čtyři stovky zaměstnanců komplexu již souhlasily s implantováním čipu. Jedná se o čip s radiofrekvenčním identifikátorem (RFID) o velikosti zrnka rýže, který se pomocí injekční stříkačky umístí mezi palec a ukazováček. Zatím slouží pouze ke vstupu do budovy, otevírání dalších dveří a také pro ovládání kopírek. Očekává se však, že se jeho prostřednictvím bude platit v kantýně a možnosti využití se budou dále rozšiřovat. Čipy dokáží komunikovat s počítači či smarthony prostřednictvím internetu.

Bude čipování běžné?

Zavedení a použití čipu si ve Švédsku na vlastní kůži vyzkoušel reportér BBC Rory Cellan-Jones. Natočil také videoreportáž, která je k dispozici ke zhlédnutí na této stránce. Celá procedura je podle něho bolestivá stejně jako běžné očkování, nejedná se tedy o nic zvlášť nepříjemného. Když pak zkoušel kopírování, měl pocit, že ruku musí otáčet do nepřirozené polohy, aby čip fungoval. Při práci na své reportáži se setkal s lidmi, kteří se na čipy vysloveně těšili, ale i s jinými, kteří měli velké pochybnosti.

Za projektem čipování ve Stocholmu stojí skupina Swedish Biohacking Group, která chce lidem pomoci snadněji vykonávat běžné činnosti v práci. Má však i vyšší poslání. V rozvoji čipování vidí možnost, jak se připravit na budoucnost, kdy již čipování nebude dobrovolné, ale povinné. „Chceme pochopit tuto technologii dříve, než jednoho dne přijdou velké korporace a vlády a řeknou nám, že se musíme nechat očipovat. Může to být Google, Facebook, ale i finanční úřad,“ uvedl Hannes Sjoblad ze Swedish Biohacking Group pro BBC.

Jste příznivci moderních technologií do té míry, že byste se nechali očipovat? Jak daleká je podle vás budoucnost, kdy čipy v lidských tělech budou běžné? A je to vůbec přijatelné?

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC

Články v sérii

Aktuální

Čipování zaměstnanců začalo

Aktuální

Čipování zaměstnanců pokračuje