Čipy, očka... co bude dál?

Američtí zaměstnavatelé již dlouho upozorňují své zaměstnance, že monitorují využití internetu, e-mailu či telefonu na pracovištích. Řada zaměstnanců však netuší, že s moderními technologiemi a postupy přicházejí i moderní metody kontroly. Zaměstnavatelé tak mají přehled o aktivitách svých lidí díky satelitním navigačním systémům (GPS) nebo mikročipům.

Bezpečnostní agentura CityWatcher ze státu Cincinnati například implantovala zaměstnancům mikročipy pod kůži (údajně kvůli vstupu do některých objektů). Po mediálním skandálu však byla tato praxe zakázána zákonem. Firmy si také najímají soukromé vyšetřovatele. Společnost Hewlett-Packard byla například nedávno obviněna ze zaměstnávání privátních oček, která měla dohlížet na aktivity ředitelů, rozesílání spywaru a kontrolování soukromých telefonních záznamů, aby se přesvědčila, že nedochází k úniku důležitých informací z vedení. Monitorují se také soukromé blogy zaměstnavatelů, za jejichž obsah již společnosti jako Delta Air Lines nebo Google přistoupily k propouštění zaměstnanců.

K větší ostražitosti vede zaměstnavatele vysoce konkurenční podnikatelské prostředí a také hrozba soudních sporů. Mnozí z nich nevidí jinou cestu, protože stále dokonalejší technologie umožňují zaměstnancům rizikovější chování. V řadě případů mají k monitorování aktivit zaměstnanců legitimní i legální důvody, takové špiónské taktiky však mohou vyvolat nedůvěru a ještě větší podezřívavost. Na druhou stranu se ukazuje, že monitorování se stává běžnou součástí práce a zaměstnanci jej začínají brát jako holý fakt.

-kk-

Zdroj: Employers Group - Portál pro řízení lidských zdrojů.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Employers Group