Co budou muset začít firmy dělat, aby si udržely top pracovníky?

Současná situace na trhu práce nutí mnohé HR specialisty ptát se, co by měli dělat, aby nalákali ty nejlepší možné pracovníky a aby udrželi stávající top zaměstnance, kteří táhnou danou společnost kupředu. Jak se mění doba, musí se měnit i přístup firem. A v tomto článku si dnes představíme, co firmy budou muset začít dělat, aby vytvořily pracovní prostředí, ve kterém si budou schopny udržet stávající pracovníky a kam se jim bude dařit nabírat nové kvalitní zaměstnance.

Ilustrační snímek

Osobní přístup

Jak uvádí HR Zone, již dávno je překonaný přístup, v rámci kterého se ke všem zaměstnancům přistupuje stejně, firmy mají striktně daná pravidla a systémy a jsou rigidní v tom, jakou flexibilitu dovedou nabídnout jednotlivým pracovníkům. Nejenže v dnešní době požadují zaměstnanci zcela jiný, mnohem individuálnější přístup, ale navíc moderní technologie a nástroje tento moderní přístup ze strany firem v drtivé většině umožňují.

Zaměstnavatelé si musí uvědomit, že pracovníci jsou specifičtí, individuální lidé s různými potřebami. Každý se chce realizovat jiným způsobem a každý má jiný talent, který může ve své práci využít. Zaměstnanci by tedy neměli být striktně omezování popisem práce jejich konkrétní pozice. V dnešní době se tak stávají moderní různé pozice s pracovní náplní, která prochází více týmy a projekty. Slučují se dříve nemyslitelné pozice tak, aby tvořily mix, v rámci kterého může zazářit konkrétní pracovník s určitými specifickými vlastnostmi. Při správné aplikaci se tento postup jeví jako ideální pro podporu individuálního talentu a pro udržení pracovníků skrz individuální přístup.

Možnost rozvoje

Jedním z hlavních důvodů, který uvádí zaměstnanci, kteří se rozhodnou odejít ze svého současného zaměstnání, je nedostatek možností rozvoje. Ambiciózní lidé, mezi které se top pracovníci počítají, musí dostat možnost se nějak v rámci firmy nejen vzdělávat, ale i prakticky profilovat. Nabídněte tedy nejen školení, ale i možnost poznatky ze školení prakticky při zaměstnání využívat.

Zpětná vazba

Zaměstnanec a zaměstnavatel spolu musí spolupracovat ve společném rozvoji a ve zvyšování schopností a kvalifikace daného pracovníka. To je možné pouze v případě, že zaměstnavatel dává pracovníkovi průběžnou, hodnotnou a podloženou zpětnou vazbu, která umožní pracovníkovi soustředit se na posilování svých pozitivních vlastností a zlepšování těch negativnějších. Nabídněte pracovníkům propracovaný systém zpětné vazby a budete z toho profitovat jak vy coby firma, tak i  daný zaměstnanec.

 

-mm-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone