Co by měl umět konzultant?

Co by měly podniky vědět o externích náborových pracovnících, takzvaných konzultantech? V první řadě je dobré brát na vědomí, že jsou záležitostí poněkud nákladnou. Přesto se však z hlediska odborného přínosu a celkové finanční návratnosti vyplatí, protože většinou opravdu pomohou najít vhodné kandidáty.

A jaké dovednosti by měl mít externí konzultant? Měl by mít přehled ve své obchodní sféře. Měl by rozvíjet svou dovednost hledat ty nejlepší uchazeče. Měl by být objektivní a dále se rozvíjet ve schopnostech strategického plánování. Měl by být etický a spravedlivý.

A co konzultant pro lidské zdroje? Měl by znát dobře prostředí firmy, pro kterou pracuje a mít odpovídající kompetence. Měl by umět skutečně do hloubky odkrýt uchazečovy dovednosti a vybrat z kandidátů toho správného. Neměl by postrádat zkušenosti s výběrem uchazečů a tomu odpovídající dovednosti. Užitečné, ne-li nezbytné jsou také specifické znalosti z oboru. Měl by umět poradit zvolenému kandidátovi při jeho prvních krůčcích ve firmě.
Zdroj: RRHH - španělský server pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje RRHH