Co dělat, když kolega sráží vaši produktivitu

V ideálním případě spolupracují kolegové jako tým a pomáhají si vzájemně dosahovat cílů společných i individuálních. Někdy ale mohou být spíše na obtíž, to když jsou nepřátelští, neužiteční, upovídaní nebo váš prostě ruší.

Jak se chovat v případě, že máte takového kolegu?

- Když vás upovídaný kolega odvádí od práce. Připomeňte mu slušně, že nemáte čas se s ním vybavovat. Pokud vaše upozornění nebude mít účinek, buďte neústupní a vyjádřete důrazněji, že máte velmi nabitý program. Na otázky odpovídejte úsečně „ano“ „ne“.

- Bavte se se všemi. Každý má své „oblíbené“ kolegy. Zkuste však vyvážit svůj čas i pozornost na všechny kolegy. Tak minimalizujete možnou nepřátelskost od těch, kteří by se mohli cítit mimo „klub“.

- Zůstaňte zaměření. S tím, jak si stále více lidí  zvyká na nové technologie, je pro většinu snadné zvládat více úkonů, třeba během práce hovořit s kolegou. Ujistěte se ale, že zůstáváte zaměřeni na své primární povinnosti.

- Určete hranice.Pokud pracujete s někým, kdo je vám blízký, bude výhodné pro vás pro oba určit hranice a respektovat je. Dohodněte si, že přesunete podrobné osobní konverzace a diskuze mimo pracovní dobu.

Pokud vaši kolegové vytváří velké napětí pro vás a další zaměstnance, je dobré o tom uvědomit nadřízené.

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder