Co dělat, když vám vadí kolega na pracovišti

V každé kanceláři se najde pan Vtipný nebo paní Ukecaná. Stále slyšíte chichot z vedlejší kanceláře, kde si každý myslí, že úplně všechno je vtipné. Nebo pan Zamilovaný, který neustále cukruje se svou přítelkyní. Ale často se najdou i mnohem horší případy kolegů, kteří narušují vaši práci, kteří ze sebe dělají oběť, intrikují nebo jsou oplzlí.

Můžete najít dočasné řešení v podobě sluchátek nebo úkrytu na záchodě. Tento typ lidí se však může pro váš pracovní den stát toxickým. Malé krizové situace mají tendenci rozvinout se a změnit rozumného člověka v časovanou bombu.

V první řadě byste si vždy měli uvědomit, zda konflikt nebo zlozvyk stojí za konfrontaci. Zeptejte se, čí je ten daný problém, koho se nejvíce dotýká?  Když váš štve všechno, co dotyčný dělá nebo jak hovoří, jste ten problém s největší pravděpodobností vy sami. Když s nějakým člověkem máte už déle problematické vztahy, není vhodné se s ním konfrontovat.

Pokud ale máte pocit, že nevhodné chování vašeho kolegy má vliv na vaší pracovní výkonnost, je dobré se ozvat. Když se rozhodnete s kolegou promluvit, snažte se, abyste vždy mluvili sami za sebe, ne za kolektiv. Problém, který s dotyčným máte, byste měli specifikovat. Jinak se může stát, že vám kolega neporozumí. Je třeba také ukázat, jak změna ovlivní pracovní vztahy. Když chcete kolegu změnit, je třeba mu ukázat, že je to v jeho prospěch.

Měli byste si nacvičit správný přístup. Zkuste si tón hlasu, protože ten odráží vaši mentální stránku. Daná osoba bude reagovat na váš tón. Ukazuje se navíc, že velmi důležitá je i neverbální komunikace.

Když se chcete konfrontaci vyhnout, změňte kancelář, choďte na dlouhé procházky, poohlédněte se po jiné pozici. Pokud nic z toho není možné, naučte se ovládat své reakce a nenechat se vyvést z rovnováhy.

 -pk-

Zdroj: HR Web.sk - Internetový týdeník o kariéře, lidských zdrojích a řízení.
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Web.sk