Co je to vlastně "sociální HR"?

Ilustrační snímek

Časopisy, weby a konference zaměřené na řízení lidských zdrojů se stále více věnují tématu tzv. sociálního HR neboli využití sociálních médií v HR. Server Forbes.com například označil celý rok 2013 za „rok sociálního HR“ a také ostatní zdroje vyzdvihují především výhody využití sociálních médií v náboru či interní komunikaci. Zkusme se proto podívat na sociální HR z jiného pohledu.

Jonathan Richards, ředitel britského poskytovatele online HR systémů breatheHR, publikoval na serveru HR Magazine zajímavý článek s názvem „Proč by sociální média neměla mít místo v sociálním HR“. Vysvětluje v něm sociální HR jako model, jehož cílem je dosáhnout vyšší angažovanosti a výkonnosti týmů. Vidí v něm obrovskou příležitost pro personalisty, jak postoupit od administrativní role ke strategičtější roli ve firmě. „Vytváření autentických programů, které dokáží zvýšit angažovanost a výkonnost týmů, vyžaduje skutečné lidi,“ shrnuje Jonathan Richards.

Richards působí na trhu s HR softwarem již více než 15 let a je přesvědčen, že tento obor by se neměl snažit zapojovat sociální média do HR jen proto, že je to moderní. Vysvětluje, že sociální HR není záležitostí sociálních médií, ale respektu k zaměstnancům a rozvoje pracovních týmů.

Upozorňuje na to, že HR software nemůže nikdy nahradit lidský přístup personalisty, ale má mu být podporou a pomocí v jeho práci. „Je čas, aby si odvětví HR softwaru přestalo hrát s Facebookem a Twitterem a přijalo svou odpovědnost za poskytování platformy pro skvělou týmovou výkonnost,“ uzavírá Richards.

Jak chápete sociální HR vy?

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine